Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bakkersbedrijf - Nieuws

Stem over het onderhandelingsakkoord Cao Bakkersbedrijf

Na maanden van onduidelijkheid, hebben partijen een onderhandelingsakkoord bereikt over de Cao Bakkersbedrijf.  In de kern is het akkoord het verlengen van de huidige cao en vooral dringend noodzakelijke aanpassingen op de pensioenregeling per 1-1-2021, met een inflatie correctie op 1-1-21.  Wat staat in dit akkoord en hoe moet je de punten van akkoord lezen?

Een onderhandelingsresultaat
Dit betekent een akkoord waarbij "gegeven de omstandigeheden" het best mogelijke is bereikt. Hoe dat zo? Corona heeft veel onzekerheid gebracht:  wat is nu het huidige sector beeld?

1. Bedrijven waar het goed gaat met wel extra kosten voor vervanging van mensen die in quarantaine moeten met kosten aanpassingen voor de corona maatregelen van de bakkerij of winkel.
2. Bedrijven die leveren aan horeca en kantines die het nu moeilijk hebben.
3. Bedrijven die met de steun van de overheid, de zogenaamde NOW, nog moeite hebben door te draaien.
Heel beeld is dus divers en verschillend. Voor velen een onzekere toekomst, personen en bedrijven. Toch moesten we vooral in de pensioenen wel stappen zetten. Stappen die nodig zijn om de regeling niet verder te laten verslechteren. 

Verlenging cao
In de basis van deze kortlopende afspraak hebben we de cao verlengd tot 1 mei 2021 waarbij we per 1 januari 2021 een wijziging van de pensioenregeling doorvoeren.
Het partnerpensioen wordt vanaf 1-1-2021 op risicobasis. Dat geeft ruimte in de opbouw van de premie op 1-1-2021. De premie hiervoor wordt door de werkgevers gecompenseerd. Je gaat meer betalen, maar krijgt daarvoor compensatie van 0,3% per 1-1-2021.
Daarnaast spreken partijen af dat de komende jaren de premie van de pensioenen gaat stijgen, zodat je een fatsoenlijk pensioen houdt in de toekomst.
Partijen spreken ook af om te onderzoeken hoe we tot de mogelijke eerdere uittreding van werknemers met de zware beroepen kunnen komen. Al deze zaken moeten of kunnen we gaan doorvoeren onder het nieuwe pensioen akkoord. 
Deze afspraken zijn een stevige basis om de komende jaren te werken aan uw pensioen. Goed dat we hierin wat verder komen want dat was de laatste jaren niet het geval. Dit is een groot plus punt, maar legt wel beslag op de loonruimte.

Korte looptijd
De cao heeft een korte looptijd: we zijn overeengekomen dat, gezien de onduidelijke situatie rondom de economie, corona en de situatie bij de ondernemingen, de inflatie wordt gecompenseerd.
Per 1 januari 2021 krijg je een loonsverhoging van 0.32%. Samen met de compensatie van de pensioenen totaal 0,62% op 1 januari 2021.  Door deze stappen verbeteren we de pensioenen en word je gecompenseerd voor de kostenstijgingen. 
Vanaf april gaan we over verbeteringen van de cao van de volgende cao onderhandelen. We hebben dan mogelijk meer zicht op de situatie rondom corona en de situatie in de bedrijven.

Tekst van het onderhandelingsakkoord en stemming
In de bijlage tref je de tekst van het onderhandelingsakkoord aan. De leden van de cao-commissie stemmen ermee in dat we het voorleggen met de status onderhandelingsakkoord: voor nu het best haalbare met advies om in te stemmen. Klik hier om je stem uit te brengen over dit onderhandelingsakkoord: voor of tegen of onthouding van stemming over dit akkoord.
Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je met dit volgende webadres op internet je stem uitbrengen: https://bit.ly/3pNW1aP Jouw stem moet uiterlijk op 27 november uitgebracht zijn. 

Dank voor de moeite, blijf gezond en zie om naar elkaar.

Henk van Beers,
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2035 2554
E h.vanbeers@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid