Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bakkersbedrijf - Nieuws

Stand van zaken Bakkersbedrijven

Het zijn nog steeds zeer bijzondere tijden. De coronacrisis heeft een enorme impact op een ieders leven. Bakkers werken door. Winkels zijn open en proberen de 1,5 meter richtlijnen op te volgen. Bakkers behoren tot de vitale sector.

De actuele situatie
De eerste weken kregen we veel vragen en opmerkingen van leden over hoe te handelen. Hoe de zorg in te vullen voor kinderen in combinatie met de gesloten kinderopvang en scholen. Momenteel vlakt dit wat af, alles lijkt een plek te krijgen. Bij sommige bedrijven is het drukker als voor de crisis, bij andere nagenoeg ongewijzigd. Bij bedrijven die aan de horeca leverden, is een kaalslag begonnen. De eerste bedrijven hebben ondanks de overheidsmaatregelen helaas de deuren moeten sluiten. De sociale partners zijn wel trots op de inzet van de mensen en de creativiteit om door te blijven werken als sector. Vanaf deze week is er een reclame spot op de STER te zien, via deze link kan je hem alvast bekijken https://youtu.be/9kmAAAgUZjU

Gezond blijven en veilig (blijven) werken
Het blijft ondanks mogelijke versoepeling van overheidsmaatregelen van belang de komende tijd veilig te werken. Houd je aan de richtlijnen van de RIVM en zorg dat je de veiligheidsmiddelen gebruikt. Bij ontbreken van middelen je erom vraagt bij je werkgever. Het is jouw recht en werkgevers moeten zorg dragen voor de veiligheidsmaterialen. Als je alles nog eens wilt nalezen, kun je heel veel informatie op onze CNV Vakmensen coronasite vinden en bij twijfel altijd contact opnemen. Hierbij de link www.cnvvakmensen.nl/themas/coronavirus

Overleg in de sector
Sinds het begin van de crisis hebben de werkgeversorganisaties NVOB en NVB wekelijks overleg met FNV en CNV Vakmensen. We wisselen hier informatie uit en proberen daar waar mogelijk zaken te regelen, af te stemmen om de communicatielijnen kort te houden om misverstanden te voorkomen. Diverse signalen van leden hebben we zo al kunnen gebruiken om zaken snel op te lossen. Blijf zaken melden! Tegelijk kijken we in dit overleg met FNV en de werkgevers ook naar de toekomst, hoe verder na de versoepeling van de maatregelen.

Helaas loopt de opstart van het cao-proces vertraging op. De cao loopt tot 31 juli. Er is vertraging van het cao-proces zoals helaas bij alle sectoren in Nederland. We hebben het plan om na de zomer de ledenraadpleging en onderhandelingen weer op te pakken. Dit is wel afhankelijk van de situatie. Dit past ook in de aanbevelingen van de stichting van de arbeid (STAR). We houden jullie op de hoogte van de voortgang.

Binnenkort is het Koningsdag of Woningsdag zoals het nu al wordt genoemd. Hier en daar wordt gesproken om later in het jaar Koningsdag alsnog te vieren. De vraag dient zich dan aan krijg ik 2x de toeslag, zoals genoemd in de cao? Deze toeslag is niet voor iedereen gelijk. Nee, is het antwoord. Een keer de betaling van de toeslag als je in aanmerking komt voor de toeslag (Art. 3.6).

Blijf gezond
Blijf gezond, blijf ons informeren en als je iets wilt weten zoek het op. Mail of bel ons om advies.

Henk van Beers
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 35 25 54
E: h.vanbeers@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid