Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bakkersbedrijf - Nieuws

Liever Brood BV: doorstart van Bakkerij Tijsterman

De eigenaren Tijsterman en Roovers van Bakkerij Tijsterman starten hun bedrijf opnieuw op met Liever Brood BV. Na hun eigen faillissement nemen ze de bakkerij en 13 winkels uit de failliete boedel over om de doorstart te maken. Slechts 85 van de 137 werknemers krijgen de kans om mee te gaan.

Amper een week na het faillissement ‘leeft’ Bakkerij Tijsterman alweer. De vorige eigenaren zijn de beste partij om het geheel over te nemen volgens de curator. Er waren meerdere gegadigden, maar die wilden slechts delen uit de failliete boedel en de curator heeft ervoor gekozen om zoveel mogelijk in zijn geheel te verkopen.

De heren Tijsterman en Roovers hebben een nieuwe BV opgericht en gaan met Liever Brood BV verder met de centrale bakkerij in Voorhout en 13 winkels. In de brief van de curator staan 11 winkels genoemd, maar dat is een fout. Dan blijven er nog 5 winkels over. Die worden waarschijnlijk verkocht aan anderen. Liever Brood BV heeft 85 van de 137 medewerkers een nieuwe baan aangeboden. De overige 52 hebben het nakijken.

Kostensanering of toekomstgericht
De bond heeft geen inzicht gekregen in de werkelijke reden van het faillissement. Als reden is opgegeven dat de financiën niet goed zijn gegaan. Zonder nu echt de vinger op de zere plek te kunnen leggen, vraag ik me af of het spreekwoordelijke ‘lek’ boven water is gekomen of dat er straks nog een keer een probleem wordt georganiseerd. Persoonlijk bekruipt mij het gevoel dat dit een kostensanering is, waar veel toeleveranciers schade van ondervinden inclusief de werknemers. Ik vraag me dan ook af of de bedrijfsvoering echt anders wordt georganiseerd zodat het toekomstbestendig wordt. Zoniet dan wordt het opnieuw een failliet kunstje.

Voor de 85 werknemers die nu een nieuw aanbod krijgen om mee te gaan in de nieuwe onderneming kunnen we alleen maar blij zijn. Het hebben van werk is zeker in deze tijd heel belangrijk. Van een paar leden hebben wij gehoord dat zij voor minder loon, soms scheelt het 200 tot 300 euro per maand, aan de slag kunnen bij
Liever Brood BV. Het lijkt er dus echt op dat het verlagen van de kosten het doel is geweest van het faillissement. Hoewel je blij bent dat je werk blijft houden is het wel zuur dat je er veel minder voor betaald krijgt. Voor de 52 overige werknemers van Tijsterman is het een hard gelach en zij zullen op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Blijf alert op de UWV-procedure
Voor alle werknemers van de failliete Tijsterman geldt nog steeds dat het UWV de loonverplichting overneemt van de failliete onderneming. Dus blijf doorgaan in dat traject omdat je daarmee aanspraak blijft maken op je achterstallig loon en je vakantiegeld.

Vakantiegeld
CNV Vakmensen heeft in de personeelsbijeenkomst duidelijk gemaakt dat het UWV niet het volledige achterstallige vakantiegeld gaat betalen. Het UWV betaalt niet meer dan een jaar achterstallig vakantiegeld. In de vakantietoeslag kom je dus al tekort. Dit tekort is om te zetten in een vordering op de failliete onderneming.

Vordering
Ook nu Tijsterman wordt doorgestart in Liever Brood BV moet je deze vordering wel indienen. Als je lid bent van de bond kun je hierbij geholpen worden. Het blijft een vordering op de failliete boedel. Voor leden van CNV Vakmensen gaan we de vorderingen opmaken en indienen bij de curator.

Als jij geen nieuwe baan krijgt aangeboden, moet je je dus wel gaan inschrijven bij de UWV om na je opzegtermijn in aanmerking te komen voor de WW-uitkering. En solliciteren natuurlijk. Als je solliciteert, houd dan bij waar je dat gedaan hebt, hoe je dat gedaan hebt en wie je gesproken hebt. Altijd goed om het als ‘bewijsmateriaal’ te hebben in geval dat het UWV daarover vragen gaat stellen.

Voor vragen kun je bij ons terecht. Stuur een mail naar hoofddorp@cnvvakmensen.nl
In een volgende nieuwsbrief zullen we de meest gestelde vragen beantwoorden.

Jaap Bosma
Tjitze van Rijssel
Bestuurders CNV Vakmensen

PS
Wij hebben je mailadres gekregen via een mail van de curator. Als je het niet op prijs stelt om meer berichten van ons te ontvangen, dan kun je afmelden door een mailtje terug te sturen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid