Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bakkersbedrijf - Nieuws

GEEN cao Bakkersbedrijf !!!!

Ambachtelijke bakkers wijzen hun eigen eindbod af!!! Precies een maand hadden we de gedachte er komen wat euro's bij in 2014 en 2015.....

Een maand geleden hebben wij een brief gestuurd met het, na acht maanden onderhandelen, geformuleerde eindbod. Een moeizaam proces in deze crisis. Een eindbod betekent, we komen niet verder, de werkgever wil niets meer of kan niets meer en brengt daarom het maximaal haalbare bod uit.

Dat hebben wij als CNV Vakmensen in stemming gebracht bij u, onze leden... Veel mensen gaven aan, dat gezien de crisis, het bod goed was. Zij waren voor, een deel van de mensen tegen, vanwege datzelfde loonbod.

Dat was te verwachten, het was immers een eindbod. Dus meer en verder wilde de werkgevers niet gaan. Alle vier cao-partijen zouden het eindbod bespreken en begin december zouden we de uitslag bespreken. Tot mijn grote verbazing, waren de leden van de ambachtelijke bakkers werkgeversorganisatie NBOV tegen. Ze hadden wel verteld dat het moeilijk lag, maar ja een eindbod is een bod dat je doet. Als onderhandelaar ga je ervan uit dat de uitbrenger van het bod zijn aanbod gestand doet. Helaas, dus niet.

De ambachtelijke bakkers konden alleen een cao afsluiten indien wij de zondagtoeslag voor iedereen verder zouden verlagen. Meer dan halveren!!! Wij hadden al een concessie gedaan, waarbij het vaste personeel redelijk ongeschonden bleef, maar halveren! Zonder uw akkoord, nee dat dus niet.

We hebben dus met elkaar geen cao afgesloten, pech, want de eerdere afspraken waar onze leden mee eens waren zoals de loonsverhogingen gaan nu NIET door.

Hoe verder?
Na acht maanden, raken de mogelijkheden ook wel een beetje op. Als we alleen door de zondagtoeslag meer dan halveren een cao kunnen krijgen gaat een deel van de mensen er wel stevig voor inleveren. Dat gaan we dus niet doen! Deze zelfde discussie zie je momenteel overal in de detailhandel.

Een cao voor de industrie kan een optie zijn, maar dat is nadelig voor de werknemers in het ambacht. Uiteindelijk gaan die cao's uit elkaar lopen.

Begin 2014 gaan we kijken of we de impasse kunnen doorbreken, want u bent beter af met een cao en u heeft recht op een verhoging, dat mag u van ons verwachten. Daar gaan we in de belangenbehartiging voor.

De verwachte cao-verhoging komt er vooralsnog niet. Er is klein voordeel. In deze periode mag uw werkgever niets veranderen aan uw bestaande arbeidsvoorwaarden. Dus niet minder betalen, de toeslagen blijven ongewijzigd. Meldt elke wijziging direct bij ons, want het mag niet. Alles wat in het huidige boekje staat blijft ongewijzigd. Cao-nawerking heet dat. Ik had u graag voor de feestdagen een ander bericht gestuurd, ik ben met u teleurgesteld. Blijkbaar hebben werkgevers niet zoveel op met hun personeel.
Dat is jammer.

Mocht u nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u ons e-mailen naar breda@cnvvakmensen.nl onder vermelding van cao Bakkersbedrijf, of via het contactformulier op onze site.

Rest mij niets dan u, ondanks deze teleurstellende boodschap, goede feestdagen te wensen en een goed en gezond 2014. De wens uitsprekende dat ik snel in 2014 terug bij u kan komen met een goed en acceptabel cao-resultaat.

Henk van Beers
bestuurder
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid