Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bakkersbedrijf - Nieuws

Eerste overleg Cao Bakkersbedrijf, uitermate teleurstellend

Op maandag 14 september vond het eerste cao-gesprek plaats over de Cao Bakkersbedrijf. Het wat zeer teleurstellend: we hebben last van Corona, dus kan er niets! Geen cao-verhoging, niets in pensioen. Kortom: werken in een bakkerij, niets erbij!!

Ledenraadpleging
CNV vakmensen heeft zeer zorgvuldig de leden geraadpleegd over de stand van zaken en de verwachtingen en wensen van de komende CAO onderhandelingen. Hieruit kwam naar voren dat sommige bedrijven het zwaar hebben gehad, of nog steeds moeilijk hebben als gevolg van de Corona effecten.
Meer leden gaven aan dat het redelijk goed ging: wel moeite met het aanpassen om onder de nieuwe regels van corona te werken in de 1,5 meter, maar dat het werk niet veel minder was geworden, of in veel gevallen was verbeterd qua omzet en marges.
CNV-leden hebben ook aangegeven dat het pensioen belangrijk is, voor nu en in de toekomst. We weten dat het niet goed gaat met het pensioenfonds van de bakkers. Per 1 januari 2021 moeten we beslissen hoe verder.

Voorstellen CNV Vakmensen
Samen met de cao-commissie van CNV Vakmensen hebben we voorstellen gemaakt. Een evenwichtige loonstijging van 5% in 15 maanden, deels samenvallend met de stijging van de pensioenpremie. Hierdoor krijg je toch iets in de beurs en tegelijkertijd repareren we het pensioen. Want na jaren van niets doen is het echt hard nodig om naar het nieuwe pensioensysteem over te stappen en mogelijk iets aan de zware beroepenregeling te doen voor de bakkers en mensen op de winkel en werkvloer.  Daar is serieus over nagedacht, en we realiseren ons ook dat we niet alles kunnen krijgen in deze moeilijke tijd. 

Eerste overleg een teleurstelling
Het werd een teleurstelling eerste klas met hoofdletters. Geen loonruimte, recessie, onafhankelijke rapporten kloppen niet, bakkers die op TV zeggen dat het best goed in coronatijd hebben dit niet goed begrepen, een tweede golf leidt tot hoger ziekteverzuim, kortom: niks. We vroegen ons af of het wel zin heeft om verder te praten over onze CNV-voorstellen.

Voorstellen werkgevers
De voorstellen van de werkgevers in ambacht en industrie kwamen hierop neer: de cao verlengen met een jaar. Onder het motto werkgelegenheidsbehoud, zonder daar voorstellen voor te hebben of in die werkgelegenheidsbehoud te vullen.
Het pensioenprobleem voor 1 januari 2021 op te lossen door het nabestaandenpensioen dat nu in de regeling zit er uit te halen en op risicobasis te verzekeren. Dat is effect is positief voor de groei van de reële pensioen premie, maar slecht als je eenverdiener bent, dan moet je voortaan kiezen. Wel en hoe je het risico wilt verzekeren.  De rekening betaal je zelf. Dus een verslechtering.

Moeten we zo wel verder? 
Wij verwachten een serieus loonbod, een serieuze aanpak van de pensioenproblemen en andere kleine zaken. Natuurlijk snappen we dat de huidige situatie om een speciale aanpak vraagt. Tegelijk mag je mensen in de cruciale beroepen best een blijk van waardering geven door een serieus bod te doen, te onderhandelen zonder de rekening alleen bij de werknemers voor het pensioen te leggen en niets aan materiele verbetering te doen. Kortom we zijn teleurgesteld. De werkgevers zijn aan zet.
Wil je lezen hoe serieus we de voorstellen hebben geformuleerd, lees dan onze voorstellenbrief in de bijlage. We hopen dat de werkgeverorganisaties tot inzicht komen dat onderhandelen noodzakelijk is, en dat de rekening niet alleen bij werknemers gelegd kan worden om problemen op te lossen. 

Met meer leden staan we sterker
Is jouw collega nog geen lid, dan zou ik hem of haar daar toch eens op aanspreken. Samen sterker is nu harder nodig als ooit te voren. Via onderstaande aanmeldbon, of op onze website: https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden kan je je aanmelden. We hebben elkaar hard nodig, want zoete broodjes worden in de sector niet gebakken voor eigen werknemers.  We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Henk van Beers, bestuurder CNV Bakkersbedrijf
E h.vanbeers@cnvvakmensen.nl / M 06 2035 2554


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid