Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bakkersbedrijf - Nieuws

Cao-proces Bakkersbedrijf traag en moeizaam

Het cao-proces voor het Bakkersbedrijf verloopt traag en moeizaam. In september zijn we gestart met de eerste onderhandelingen over de Cao Bakkersbedrijf 2016-2017. Meestal starten we in het voorjaar de cao-onderhandelingen. De cao liep nu alleen tot eind september.

De afgelopen jaren ging het cao-overleg moeizaam in verband met de afspraken omtrent het invoeren van het vitaliteitsbeleid. Altijd hetzelfde geluid, het gaat slecht met de brood verkoop, er wordt gesaneerd. Echter alle onderzoeken tonen aan dat de consument meer geld uitgeeft, met name aan dagelijkse inkopen. Zeker naar de feestdagen toe, consumenten kopen weer.

Tot onze verbazing melden keer op keer de werkgevers dat het nog steeds slecht gaat en er geen ruimte voor enige verbetering op welk punt dan ook is. De inflatie is wel laag, de afgesloten cao’s zijn geen top percentages, maar een verhoging moet er toch echt inzitten. We kregen steun van de Nederlandse Bank. Alleen nog geen resultaat....

Toch loopt het proces erg moeizaam, maar we gaan in januari verder, we willen immers een cao. Wij menen redelijke eisen te stellen, de werkgevers bieden echter weinig ruimte. We kunnen concluderen dat we na meerdere onderhandelingsronden nog steeds niet veel opgeschoten zijn. Werkgevers willen alleen spreken over een cao als wij open staan voor meer flexibiliteit. Iets dat niet eenvoudig is. We erkennen dat de wereld verandert, zondagsopeningen, afname van kopen door de week, opkomen van vers diensten via internet, we zien het allemaal.
We willen best bespreken wat de sector nodig heeft, maar wel in combinatie met een loonsverbetering. Niet alleen inleveren.

Volgende maand gaan we weer verder spreken. We hopen jullie dan een eindresultaat voor te leggen. Verbetering van loon, zeggenschap over tijd, ruimte voor mantelzorg, fiscale verrekening van jullie contributie, ruimte en budget voor scholing. Stappen in de inhoudingen bij ziekte, duidelijkheid over hoe we met toeslagen omgaan en flexibiliteit. Kortom een goed bod, dat aansluit op onze voorstellen en recht doet aan jullie inzet voor de werkgever. Ook passend bij deze tijd.

Wij blijven jullie uiteraard op de hoogte houden. Op de site staat steeds de laatste informatie: www.cnvvakmensen.nl/caos/brood-en-zoetwaren/cao-bakkersbedrijf. Zijn jullie op de digitale nieuwsbrief geabonneerd, dan krijgen jullie deze vanzelf thuis.

Rest ons niets dan jullie hele prettige feestdagen te wensen, na waarschijnlijk een drukke tijd. Daarbij een mooi en gezond 2017 gewenst.
Namens de kaderleden,

Henk van Beers
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 – 20 35 25 54
E:  h.vanbeers@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid