Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bakkersbedrijf - Nieuws

Cao Bakkersbedrijf 2015

Elk jaar proberen we een cao af te spreken voor de werknemers in de bakkerijsector. We willen dan zaken regelen zoals loon, opleiding, zorgtaken, functiewaardering en gezond ouder worden en werkend in de bakkerijsector.

Veel van die zaken regelen we in een cao. Deze cao past specifiek bij de ambachtelijke of industriële bakkerijen. Meestal lukt dat heel goed, maar de laatste jaren gaat dat moeizamer. Om verschillende redenen. De supermarkten drukken de prijs van de producten en daardoor moeten industriële bakkerijen steeds sneller en goedkoper werken.
Voor de ambachtelijke bakkers geldt met name dat zij veel last van de nu al jaren durende economische crisis hebben. Klanten worden kritisch op de prijs.

Om die twee redenen is het afsluiten van een cao, waarin de verbeteringen staan voor de werknemers, moeilijk de afgelopen jaren. Ook voor 2015 hebben wij nog geen cao kunnen afsluiten.

Onze inzet

Een reële loonsverhoging, budget, tijd en ruimte voor opleiding, verbetering van de mogelijkheid om met deeltijdpensioen te gaan nu iedereen langer door moet werken. CNV vakmensen wil naar een goede regeling, waarbij je vanaf je zestigste jaar 80% gaat werken, tegen 90% loon en met 100% pensioenopbouw. Wij snappen dat deze mooie, maar dure regeling zijn prijs heeft en dat wij als werknemers hier ook zaken voor moeten inleveren, denk bijvoorbeeld aan seniorendagen. Daar ga je dan wel zeven jaar een dag per week korter voor werken. Wij willen graag deze vitaliteitsregeling. We moeten immers langer gaan doorwerken en dat zal voor niet iedereen met het zware bakkerswerk gemakkelijk gaan.

De werkgevers willen hier wel over spreken, dat is al een grote en goede stap voorwaarts. Ook willen zij het liefst andere zaken bespreken. In ieder geval tot nu toe nog geen cao met een fatsoenlijk loonbod. Zo kom je niet zo makkelijk tot een cao, dat vinden wij jammer.

We zijn dus nog volop in onderhandeling, het gaat erg langzaam. Wij willen een goed pakket met een mix van loonsverbetering, komen tot een vitaliteitsregeling, reparatie van de negatieve effecten van de kortere en lage WW, als gevolg van het sociaal akkoord. Na de zomerperiode gaan we verder aan de slag met onderhandelen.
Het leek ons goed, jullie tot zover te informeren.

CNV Vakmensen wil graag een goed pakket arbeidsvoorwaarden voor jou als werknemer in de bakkerijsector, waarin bovenstaande zaken goed zijn geregeld.
Jouw steun is daarbij nodig. We kunnen alleen goede afspraken maken als mensen lid zijn, veel leden maken een belangenbehartiger sterk. We hebben elkaar dus gewoon nodig!

Spreekt bovenstaande je aan? Word dan nu lid van CNV Vakmensen. Alvast bedankt!

Wij wensen jullie een mooie en fijne vakantieperiode toe.

Henk van Beers, bestuurder

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid