Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Brood en Zoetwaren

Cao Bakkersbedrijf

Looptijd: 1 oktober 2016 tot en met 31 maart 2019

In het bakkersbedrijf kun je zowel op ambachtelijk of op industrieel niveau werkzaam zijn. Je bent steeds bezig met smaak, vorm, kleur en kwaliteit. Maar ook hygiëne en efficiëntie spelen een belangrijke rol bij de kleine en grote bakkers. De arbeidsomstandigheden voor deze uiteenlopende bakkersbedrijven zijn vastgelegd in de cao Bakkersbedrijf.

CAO Bakkersbedrijf algemeen verbindend verklaard!

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 23 februari 2018 besloten de gepubliceerde cao-artikelen van de CAO Bakkersbedrijf die loopt van  01-10-2016 t/m 31-03-2019 algemeen verbindend te verklaren. 

Deze tekst, die nu ook bindend is voor ongeorganiseerde werkgevers, heeft als voordeel dat de structurele loonsverhogingen nu betaald moeten worden. Helaas niet met terugwerkende kracht, maar per komende betalingsperiode. Mocht u bij zo’n ongeorganiseerde ambachtelijke werkgever werken, dan heeft u nu recht op de structurele verhogingen en de eenmalige uitkering per 1 maart 2018. Zie hiervoor artikel 1.4 uit de cao. Per deze datum is er ook de compensatie maatregel (artikel 1.12) voor werknemers inzake de wijzigingen jubileum uitkering 25-30 jarig dienstverband.

Let op; heeft u de eenmalige uitkering al gehad, en de verhoging, dan geldt dit niet voor u. Deze afspraak is alleen voor werknemers, die nog niets ontvangen hebben, en werkzaam in het ambacht.

De afspraken voor de industriële bakkers staan in artikel 1.5. Daar is alleen de structurele verhoging nu van toepassing, voor ongeorganiseerden.

Toeslagen

Er is onduidelijkheid en discussie over de toeslagen. Voor de duidelijkheid dit is het overzicht;

Een extra toeslag van 50% wordt verstrekt op de avond (vanaf 18.00 uur) voorafgaande aan:

  • eerste kerstdag
  • tweede kerstdag
  • Nieuwjaarsdag
  • eerste paasdag

Geen extra toeslag wordt verstrekt op de avond voorafgaande aan:

  • eerste pinksterdag
  • tweede pinksterdag
  • Hemelvaartsdag
  • eerste paasdag

De toeslag voor Koningsdag (50%) is voor de functiegroep Commercie komen te vervallen. Voor een nadere toelichting op werknemers die altijd op Koningsdag werkten: zie artikel 3.6 vd garantieregeling.

Niet gevonden wat je zocht? Stel je vraag!