Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Zzp'er in de bouw profiteert van marktherstel

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) profiteren sterk van de opleving in de bouw. In het eerste half jaar van 2015 realiseerden zzp’ers hogere tarieven en omzetten dan in dezelfde periode van 2014. Ook zijn de orderportefeuilles beter gevuld dan een jaar geleden. Het aantal bij de Kamer van Koophandel ingeschreven zzp’ers nam in 2015 met 5% toe tot 103.000. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw uit de resultaten van de halfjaarlijkse Monitor ZZP’ers Bouw.

Sectorbestuurder Bouw bij CNV Vakmensen, Gijs Lokhorst, ziet in de EIB-rapportage een bevestiging van wat hij begin juni al signaleerde. “Als we niet uitkijken, wordt de sector langzaam maar zeker uitgehold. Een dubbeltje-eerste-rangmentaliteit zal uiteindelijk leiden tot een staanplaats, ergens achteraan in het bouwwerk van de Nederlandse economie,” stelt Lokhorst filosofisch.

Lees hier het bericht van begin juni

De halfjaarlijkse monitor meldt verder: een belangrijk deel van de omzet van zzp’ers is afkomstig uit woningbouw. Juist in dit segment groeide de productie in 2015 uitzonderlijk sterk. De goede gang van zaken in het eerste halfjaar van 2015 trad dan ook vooral op bij zzp’ers in de algemene en gespecialiseerde bouw. In de grond-, water- en wegenbouw, waar in het eerste halfjaar de productie stagneerde, boekten zzp’ers minder goede resultaten.

Meer werk

De toegenomen bedrijvigheid leidde in het eerste halfjaar van 2015 tot hogere bezettingsgraden. Het aandeel van het aantal gewerkte en betaalde uren in wat bij volledige bezetting maximaal mogelijk is, steeg van 84% in 2014 (eerste halfjaar) tot 87% in 2015 (eerste halfjaar). De werkvoorraad leverde aan het einde van het eerste halfjaar van 2015 gemiddeld twaalf weken werk op; twee weken meer dan in 2014.

Veel zzp’ers berekenen variabele uurtarieven. In de eerste zes maanden stegen de laagste in rekening gebrachte tarieven in 2015 ten opzichte van 2014 met 8,9%. De hoogste tarieven stegen met 7,1%.

Een minderheid van de zzp’ers ervaart belemmeringen in de bedrijfsuitoefening. Slechte prijzen, te weinig werk en kredietrestricties door banken werden in het eerste halfjaar van 2015 veel minder vaak als knelpunt naar voren gebracht dan een jaar terug. Dit duidt op een algehele conjunctuurverbetering voor zzp’ers. Concurrentie van buitenlandse zzp’ers is echter nog wel een veel genoemd obstakel.

Voor de wind

In de eerste helft van 2015 ging het gaat zzp’ers meer voor de wind dan werknemers in de bouw. Terwijl het aantal zzp’ers weer toenam, toonde de werkgelegenheid van werknemers nog een krimp van 2%.

Metselaar metselt muur

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid