Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Zomerhitte op de daken: vroeg beginnen en veel drinken

Het is de komende tijd warm op de daken. Vroeg beginnen en veel drinken dus. Als het echt te gek wordt, mag je stoppen met werken. De cao voor dakdekkers kent namelijk - als enige cao in Nederland - een regeling voor hitteverlet.

Werken in de volle zon, met een brander of föhn. Dan moet je goed bij de les blijven, en weten wanneer je moet stoppen. Je kunt nog zo ervaren zijn, het kan zomaar misgaan. Gisteren vertelde een dakdekker hoe het laatst maar net goed afliep: "We waren bezig op een grachtenpand. Er was geen wind, en voordat ik het wist werd het zwart voor m'n ogen. Ik zag het niet aankomen. Ik stond op, werd duizelig. Gelukkig was er een collega in de buurt, die me opving. Dat was niet zo prettig, we zijn toen ook gelijk gestopt."

Afspraken voor warme dagen

Voor warme dagen hebben we in de cao twee belangrijke afspraken gemaakt:

  • Bij een verwachte buitentemperatuur van 25 graden of meer kan je werkgever een tropenrooster instellen. Je begint dan om 5.30 uur en bent eerder klaar.
  • Als de temperatuur op je werkplek - gemeten op een hoogte van 1,50 meter vanaf het dak - 40 graden of hoger is, gaat de regeling voor hitteverlet in. Je mag dan stoppen met werken en je krijgt je loon doorbetaald.

Gezondheid boven alles

Die afspraken hebben we gemaakt om onnodige risico's voor werknemers te voorkomen. Tenslotte gaat je gezondheid boven alles. Natuurlijk, we zijn in deze tijd vaak al blij dat er werk is. Maar er zijn grenzen aan de risico's die je hiervoor moet nemen. Daarnaast zijn goed materiaal en de juiste beschermingsmaatregelen van belang: dakrandbeveiliging, handschoenen, de juiste branders. 

Vragen of klachten?

Heb je hier vragen over? Moet je toch doorwerken in de hitte, terwijl dat niet verantwoord is? Of werk je niet met de juiste beschermingsmiddelen? Laat het ons dan weten. Succes in de warmte, de komende dagen!

Lees meer tips over werken in de hitte >>


Joost van Egmond
Bestuurder CNV Vakmensen
e-mail: j.vanegmond@cnvvakmensen.nl     

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid