Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Werkgevers bouw blazen cao-overleg op

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 110.000 in de bouw zijn vandaag gestrand. "De werkgevers zijn op geen enkele manier bereid om een cao voor 2014 af te spreken", constateert onderhandelaar Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. "Daarmee zetten ze ook het traject voor de vernieuwing van de bouw-cao op het spel."

Bij de start van de onderhandelingen, op 5 december, hadden de bonden al aangegeven éérst snelle afspraken te willen maken over een nieue cao voor 2014. "Als dat rond is, creëren we met elkaar ruimte om te praten over vernieuwing van de bouw-cao. We willen niet dat die twee processen door elkaar gaan lopen."

Werkgevers: cao mag niets kosten

De werkgevers bleken daar vandaag helaas niet toe bereid. Lokhorst: "De werkgevers houden vast aan een cao die in 2014 niets mag kosten. Sterker nog, iedere loonsverhoging die we zouden afspreken, moeten de werknemers volledig financieren en opbrengen. Zo komen we er natuurlijk niet uit."

Oog voor problemen in de sector

Volgens Lokhorst hebben de bonden wel degelijk oog voor de problemen in de sector. "We hebben voorgesteld om tijdelijk enkele roostervrije dagen in te leveren, in combinatie met een loonsverhoging van 2,5 procent. De werkgevers zijn hier op geen enkele manier op ingegaan. Wij zagen mogelijkheden om eruit te komen, maar voor de werkgevers waren de verschillen zo groot, dat ze onoverbrugbaar waren. Het overleg is daarop afgebroken. Dat is onbegrijpelijk en buitengewoon teleurstellend. Ik ben ervan overtuigd dat de sector een toekomstbestendige cao nodig heeft. Juist door snel een cao voor 2014 af te spreken, creëren we de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen in de bouw- en infrasector. Dat gesprek wordt nu getorpedeerd."

Afgebroken

De onderhandelingen zijn daarom afgebroken, een nieuwe overlegdatum is niet afgesproken.

Lees meer over het cao-overleg >>

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid