Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Vorst-app voor bouwvakkers

“Het is onverantwoord om te werken bij een gevoelstemperatuur van -6 of lager”, zegt Gijs Lokhorst, bestuurder van CNV Vakmensen. De bond ontwikkelde daarom de vorst-app: “Een onafhankelijke gratis app, waardoor werknemers en werkgevers weten of er gewerkt kan worden. Handig om te downloaden met het winterweer op komst.”

Lokhorst hoopt bepaalt niet op een koude winter: “Laten we eerlijk zijn, het gaat slecht in de bouw. Op dit moment zitten 50.000 bouwvakkers zonder werk thuis. Een koude winter kan de genadeslag zijn voor veel bedrijven.”

Afspraken over vorst-WW

De CNV-bestuurder pleit er voor om de afspraken over vorst-WW te wijzigen. Voor de werknemers verandert er uiteraard niets, zij krijgen hun loon volledig doorbetaald, hoe lang de vorst ook aanhoudt. Onlangs spraken de sociale partners af dat het eigen risico van werkgevers bij vorst verschoven wordt van 22 naar 17 dagen. Daarna krijgen werknemers geld uit de sectorale WW-pot, die de eigen werkgever aanvult tot 100 procent loon.

Lokhorst: “Ik had graag gezien dat het risico van werkgevers teruggeschroefd wordt naar 9 of zelfs 0 vorstdagen. Werkgevers aan de cao-tafel wilden daar niet aan. Veel, met name grotere, bedrijven hebben geïnvesteerd in gesloten, warme ruimtes waarin mensen veilig kunnen werken bij vorst. Kleinere bedrijven kunnen die investeringen niet maken, maar halen dan wel geld uit de sectorale WW-pot. Daar waren werkgevers tegen.”

Risico op onderkoeling

Werk je buiten bij een gevoelstemperatuur van -6 of lager dan kunnen ledematen bevriezen en loop je risico op onderkoeling. In de cao is daarom bepaald dat je het werk moet neerleggen. Lokhorst: “De thermometer kan nog boven nul staan, maar een (oosten) wind maakt dat het dan toch te koud is om veilig te werken. We doen ’s ochtends twee metingen. Is het tijdens de tweede meting om 10.00 uur nog -6 graden of kouder dan kunnen werknemers in overleg met hun werkgever naar huis. Doet de werkgever toch moeilijk, dan moeten mensen direct contact opnemen met de bond.”

Download de gratis Vorst-app

Heb jij een smartphone? Download dan de gratis vorst-app. Op deze manier ben je altijd op de hoogte van de actuele gevoelstemperatuur. De vorst-app is beschikbaar in de Android Market en de App Store.

Lees meer >>

Sms service vorst

Voor mensen zonder smartphone is er de sms service. Sms 'weerCNV' met de vier cijfers van je postcode naar 7171 en je ontvangt een gratis sms als de gevoelstemperatuur -6 of lager is. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid