Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Vakbonden en werkgevers: 'Nieuwe cao noodzakelijk om onrust in de bouw te voorkomen'

Tijdens de onderhandelingen vandaag over de bouw-cao hebben zowel vakbonden als werkgevers de ambitie uitgesproken om tot een nieuwe cao in 2015 te komen.

CNV-onderhandelaar Gijs Lokhorst: "Alle partijen vinden de prijs voor een cao-loze periode in de bouw te hoog. Met de nieuwe cao willen partijen voorkomen dat de verschillen in arbeidsvoorwaarden vergroten. Tevens is een nieuwe cao essentieel om malafide bedrijven en uitbuiting in de sector aan te pakken. Door deze ontwikkeling ziet CNV Vakmensen voldoende ruimte om haar doelstelling te realiseren."

De doelstelling van CNV Vakmensen blijft om een rechtvaardige loonontwikkeling af te spreken. Onderdeel van deze loonontwikkeling is een individueel scholingsbudget dat werknemers kunnen gebruiken voor bij- en omscholing en zo hun plek op de arbeidsmarkt te verstevigen. Daarnaast zet CNV Vakmensen in op het vergroten van de zeggenschap van werknemers op bedrijfsniveau. "Samen met keiharde afspraken over de naleving van de cao moet dit de basis vormen voor toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers in de bouw", aldus Lokhorst.

Gunstige tijden

Het goede nieuws komt vlak na de voorspelling van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat voorspelde dat de bouwsector gaat groeien en er de komende jaren 60.000 arbeidsplaatsen bij gaat krijgen. Lokhorst: "Uitgaande van deze voorspellingen zit de sector binnen enkele jaren weer op het niveau van voor de crisis, 170.000 werknemers. Reden te meer om nu toekomstbestendige en rechtvaardige afspraken te maken".

De onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over de nieuwe cao worden op 26 februari a.s. worden voortgezet.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid