Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Ultimatum voor Railinfra-bedrijven

Na vijf ronden onderhandelen is het genoeg geweest. CNV Vakmensen stelt railinfra een ultimatum om alsnog te komen tot een nieuwe eenjarige cao. Zoniet, dan kunnen er na 30 januari acties uitbreken.

Onderhandelaar Aart van den Brink stelt dat zijn bond de spoorbouwbedrijven voldoende ruimte heeft gegeven om tot een reële cao te komen. “We hebben sinds oktober onderhandeld met StruktonRail, BamRail en VolkerRail. Notabene, deze bedrijven liggen onder het vergrootglas nu onlangs bleek dat spooronderhoud lijdt onder discontinuïteit en aanbesteding tegen afbraakprijzen.

Wij willen met de cao bereiken dat de kwaliteit van het werk is gegarandeerd, maar ook een reëel behoud van werkgelegenheid. En daarmee kennis van het onderhoudswerk aan het spoor. En daar vaart dus de sector wel bij.”

Die werkgelegenheid speelt met name een rol bij wisseling van de zogenoemde PGO-contracten (procesgebonden onderhoud). In de huidige cao kan personeel buiten de boot vallen als zo’n onderhoudscontract overgaat naar een nieuwe uitvoerder.

CNV Vakmensen wil dat de nieuwe cao mensen verbindt aan de onderhoudscontracten. Zodat bij ‘contractverhuizing’ ook de betrokken medewerkers mee verhuizen. De werkgevers worden met dit ultimatum dwingend verzocht in te stemmen met die werkgelegenheidsplicht.

Met het ultimatum wil CNV Vakmensen nu tevens afdwingen dat afspraken gecontroleerd worden nageleefd over inhuur van werknemers uit ondernemingen buiten de Railinfra-cao.

De bond wil bovendien dat het digitaal veiligheidspaspoort in 2013 wordt ingevoerd, zodat vakbekwaamheid onbetwistbaar wordt.

CNV Vakmensen vindt het loonbod van de gezamenlijke werkgevers (1 procent0 onvoldoende. Dit moet hoger en kán ook hoger, zo weet de bond. Ook de leden vonden in december het eindbod van de Railinfra-werkgevers te laag. CNV Vakmensen wil 2,5 procent loonsverhoging.

Het ultimatum tegen Railinfra loopt 30 januari om 23.00 uur af.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid