Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Toch 1 sociaal plan voor Volker Wessels

CNV Vakmensen tevreden over het vernieuwend sociaal plan voor het Volker Wessels-concern. De kogel is door de kerk. CNV Vakmensen bereikte woensdagnacht alsnog een sociaal plan voor het Volker Wessels-concern. Een voor het hele concern. Onderhandelaar Tjitze van Rijssel is er tevreden over.

“Waar het de hele tijd niks was, heeft Volker Wessels onder druk van de bonden nu juist vooruit willen denken. Er ligt een tamelijk baanbrekend document.” Er werd sinds juli al geknokt om een goed sociaal plan.

Het baanbrekende waarop Van Rijssel doelt zit dan in de duur, de focus en de geldigheid van het sociaal plan. Afgesproken is dat Volker Wessels twee jaar lang na een eventueel ontslag een werknemer bemiddelt naar ander werk. Daarvoor wordt een speciale werkplaatsmaatschappij ingericht, compleet met personeelsmanager. Dit sociaal plan is van kracht tot eind 2013.

Van Rijssel: “Mensen worden naar ander werk bemiddelt, maar krijgen ook een aanvulling op hun WW-uitkering ter grootte van 17,5 procent van het laatstverdiende loon. Is er geen ander werk gevonden in die periode dan volgt alsnog een ontslagvergoeding met een zogenoemde kantonrechtersformule van 0,9. Daarvan wordt dan wel eerst de reeds uitgekeerde WW-aanvulling afgetrokken.

Is er wél werk gevonden, dan wordt die ontslagvergoeding ook uitgekeerd maar dan wordt dat geldbedrag verminderd met de helft. Omdat immers de schade voor de werknemer ook is afgenomen. De werknemer kan overigens terug in het kader van het sociaal plan, als de baan elders niet van permanente aard blijkt.”

Volgens de onderhandelaar van CNV Vakmensen komt deze regeling erg dicht in de buurt van modern omgaan met ontslag en daarbij horende ontslagcompensaties. “Belangrijkste element – heeft CNV Vakmensen ook altijd gevonden – is hier ook het belangrijkste geworden: namelijk het grote accent op het vinden van ander werk.”

Het sociaal plan geldt voor alle huidige reorganisaties bij alle Volker Wessels-dochters, met een terugwerkende kracht tot januari 2012. Als bij een van die reorganisaties indertijd een beter sociaal plan was overeengekomen, dan blijven die regels gelden. Alle andere bestaande regelingen worden ‘opgeplust’.


Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid