Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Start onderhandelingen cao bouw en infra in zicht

Op donderdag 1 februari 2018 gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao voor werknemers onder de cao Bouw en Infra van start. Na een lange periode van voorbereidingen worden de cao voorstellen op vrijdag 26 januari definitief vastgesteld door de cao commissie bouw en infra.

Deze commissie bestaat uit werkende leden uit de sector en is verantwoordelijk voor het vaststellen van de inzet en de beoordeling van een uiteindelijk resultaat.

Voorbereiding

Het proces rond de totstandkoming van een nieuwe cao Bouw en Infra zijn we rond de zomer gestart met het vragen naar de ‘Top 3’ in arbeidsvoorwaarden van werknemers. Velen hebben hier actief aan deelgenomen. Kort na de zomer hebben we een arbeidsvoorwaardenenquête uitgezet waar ruim 1500 leden uit de bouw en infra sector op hebben gereageerd, hun mening hebben gegeven en hun prioriteit hebben gesteld. Ook zijn er de nodige werkbezoeken gebracht en zijn er meningen gedeeld op onze online community www.jeachterban.nl waar het gehele cao traject digitaal is te volgen.

Inzet cao

Alle bijdragen van leden en werknemers hebben geleid tot de basis van onze voorstellen. Kort na de start van de onderhandelingen op 1 februari deel ik alle definitieve voorstellen. Een aantal belangrijke onderwerpen waar we zeker op inzetten zijn de volgende:
  1. Een reële loonstijging boven het niveau van de inflatie en dus verbetering van de koopkracht
  2. Langer doorwerken is ook als een belangrijk aandachtspunt naar voren geschoven. De zorg om op een gezonde en goede manier het einde van de loopbaan te bereiken is enorm groot. Op dat terrein zijn afspraken noodzakelijk en daar gaan concrete voorstellen over worden ingediend.
  3. Het belang van instroom van jongeren en het zorgen voor een goede opleiding en bijbehorende arbeidsvoorwaarden staat in de top van het wensenlijstje van de achterban.
  4. Als laatste wil ik arbeidsomstandigheden en veiligheid noemen. Het aantal ongevallen neemt toe net als het aantal onveilige situaties en bijna ongevallen. Actie op dat terrein is nodig. 

Jij bent aan zet! 

De voorbereidingen zijn nagenoeg afgerond en we staan op het punt van beginnen. Bedankt voor jullie reacties en meningen, een goede basis is gelegd maar de komende maanden ben je echt aan zet! Blijf meedenken, meepraten en meebeslissen over jouw cao! Na elke ronde van onderhandelingen ontvang je een digitale nieuwsbrief. Deel deze met je ongeorganiseerde collega’s. 

Gedurende het hele cao proces kun je elke stap volgen op Je Achterban! Je kunt er vragen stellen met ook met je collega’s en onze bestuurders. En je Achterban is er voor iedereen, leden en je collega’s die geen lid zijn! 

Jouw cao!

Het gaat om jouw eigen cao. We kunnen het niet alleen. Jouw steun en bijdrage is van groot belang om te komen tot die cao die werknemers in de sector verdienen.

We rekenen op je.

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar cao bouw en infra

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid