Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Principeakkoord sociaal plan Volker Wessels

In de nacht van 12 op 13 november zijn vakbonden erin geslaagd om tot een principeakkoord te komen met Volker Wessels over een sociaal plan op concernniveau. Er is afgesproken dat de ww-uitkering van werknemers die worden ontslagen, door Volker Wessels met 17,5 procent wordt aangevuld.

Ook zet het bedrijf een professionele organisatie op die werknemers twee jaar lang intensief begeleidt van-werk-naar-werk. De bonden zijn tevreden met het resultaat en noemen het een vernieuwend sociaal plan, waarbij de zorgplicht en verantwoordelijkheid bij de werkgever ligt. Aan het sociaal plan ging een intensief en maandenlang traject vooraf.

Aanvulling ww

Het van-werk-naar-werk-traject is vrijwillig. Wanneer werknemers voor dit traject kiezen, ontvangen zij in eerste instantie alleen de aanvulling op hun ww-uitkering. Wanneer zij na twee jaar geen nieuwe baan hebben gevonden, ontvangen zij alsnog de ontslagvergoeding. Daarbij wordt de kantonrechtersformule met een correctiefactor 0,9 toegepast. De uiteindelijke vergoeding is verminderd met de al uitgekeerde aanvulling op de ww. Hiermee zorgt het sociaal plan voor werk én inkomen; twee zaken waar je gebrek aan hebt als je je baan kwijtraakt.

Complete vergoeding

Het van-werk-naar-werk-traject is niet verplicht. In plaats daarvan kunnen werknemers ook kiezen voor een eenmalige ontslagvergoeding. Daarbij wordt de correctiefactor 0,6 toegepast. Mensen die hier voor kiezen wordt geadviseerd goed in overweging te nemen of zij niet beter voor het van-werk-naar-werk-traject kunnen kiezen. Werknemers die op korte termijn met pensioen kunnen, ontvangen maximaal twee jaar de maandelijkse aanvulling op hun uitkering en een complete vergoeding van de pensioenpremie. Daarbij kunnen zij ook kiezen voor het van-werk-naar-werk-traject of een eenmalige ontslagvergoeding.

Baan al kwijt

Voor werknemers die hun baan al zijn kwijtgeraakt bij -onderdelen van- Volker Wessels geldt een andere regeling. Voor hen is per direct een commissie ingesteld die zal beoordelen of zij er niet slechter uitkomen dan de werknemers die later hun baan verliezen. Op deze commissie wordt toegezien door een andere commissie, waar ondermeer vakbondsmedewerkers zitting in nemen.

Voorleggen aan de leden

Het sociaal plan wordt de komende maand aan de leden voorgelegd; zij bepalen of het wordt omgezet in een definitief akkoord. Het gaat hierbij om leden van FNV Bouw, FNV Bondgenoten, Het Zwarte Corps en CNV Vakmensen, die werkzaam zijn of waren bij Volker Wessels.

Actiebereidheid

Aan dit akkoord ging een maandenlang proces vooraf. Het sociaal plan dat Volker Wessels afgelopen zomer aan de vakbonden voorlegde, werd eensgezind verworpen. Vervolgens lagen de onderhandelingen stil. De vakbonden organiseerden daarop op verschillende plaatsen acties, die leidden tot hernieuwde onderhandelingen. Vakbonden benadrukken dat dit principeakkoord mede een verdienste is van de actiebereidheid van leden.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid