Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Oproep sociale partners dakdekkers: handhaaf vorst-ww

“Als de Tweede Kamer de cao-afspraken over vorst-ww overruled met een nieuwe wet, is dat funest voor de dakdekkersbranche", zegt directeur Cees Woortman van VEBIDAK. Deze werkgeversorganisatie doet samen met de vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen een oproep aan de Tweede Kamer om de huidige afspraken rondom vorst-ww te handhaven. Bestuurder Aart van de Brink van CNV Vakmensen: "De nieuwe wetgeving zou voor veel bedrijven de nekslag zijn. Wij willen ten alle tijden voorkomen dat honderden dakdekkers straks werkloos thuis zitten."

Vorst

In de dakdekkers-cao is afgesproken dat vanaf de eerste vorstdag de regeling vorst-ww kan worden aangesproken. Hans Crombeen van FNV Bouw: "Bij vorst en sneeuw ligt het werk van dakdekkers direct stil. Materialen worden onbruikbaar en er zijn geen maatregelen te treffen waardoor mensen alsnog veilig kunnen doorwerken." Werkgevers vragen ww aan voor hun werknemers (70 procent loon) en vullen zelf de overige 30 procent aan, zodat de werknemers volledig loon krijgen doorbetaald. 

Wetsvoorstel 

De Tweede Kamer overlegt binnenkort over het wetsvoorstel 'Wet vereenvoudiging regeling UWV'. Het wetsvoorstel wil de regeling onwerkbaar weer en de werktijdverkortingsregeling ww samenvoegen tot een calamiteitenregeling. Dit betekent voor werkgevers in de dakdekkersbranche concreet dat zij vanaf dag één zelf honderd procent loon moeten doorbetalen bij vorst. Dat is voor veel werkgevers niet op te brengen.

Gevaar 

Op dit moment werken er 2.800 mensen in de sector. De sociale partners in de bitumineuze en kunststof dakdekkingsbranche (BIKUDAK) vrezen dat de sector zwaar getroffen wordt door de nieuwe wet: "Eén strenge winter en tientallen bedrijven gaan er onderdoor, dat moet we echt voorkomen." Ook vreest de sector dat door de nieuwe wetgeving malafide werkgevers eerder geneigd zijn mensen het dak op te sturen, ook al is het glad. Hierdoor wordt de kans op ongelukken groter. Verder is de nieuwe wetgeving koren op de molen voor ondernemingen die de wet niet zo nauw nemen en tijdens vorstperiodes aan de slag gaan met (ongediplomeerde) flexkrachten. Serieuze werkgevers en werknemers worden daarvan de dupe.

Cao bepaalt 

De sociale partners pleiten voor handhaving van de huidige situatie, waarin de cao bepalend is voor afspraken over vorstverlet. Zij geven in hun brief aan bovenstaande argumenten graag mondeling toe te lichten in de Tweede Kamer.

  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid