Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Op naar de winterstop Bouw en Infra

Blog en Vorst WW

“Zet jij die schaatsen van je maar op Marktplaats, gaat er toch niet meer van komen en je benen breken lijkt me geen goed idee” sprak mijn echtgenote Albertha me vorige week ‘liefkozend’ toe. Nou, dacht het even niet. ‘Onze Piet’, en in dit geval niet onze bondsvoorzitter Piet Fortuin maar onze eigen troetelbeer en weerman Piet Paulusma heeft een strenge winter voorspelt. En wat is er mooier dan swingend in cadans met twee handen op de rug over het zwarte gladde ijs te glijden. Blik op oneindig en al dat bondswerk even achter me latend. Man wat kijk ik daar naar uit. Ja, die kou en dat vriezende weer is zeker niet prettig voor werknemers in de bouw en infra sector. Wanneer nu wel en wanneer nu niet aan het werk, weer het nodige gedoe. Jullie weten het allemaal hoe het werkt en bij ons op de website kun je alles vinden over de regels en voorwaarden. Maar opgelet: er is pas wel iets op een onderdeel veranderd.

Als cao-partijen hebben wij vorige week besloten de eigen risicoperiode binnen de Vorst WW-regeling te verlagen van 15 dagen naar 5 dagen. Dit betekent dat het risico van vorst de eerste 5 dagen voor rekening van de werkgever komt (werkgever betaalt 100% van het loon), voor vorstdagen boven de 5 kan de werkgever namens de werknemer bij het UWV een WW-uitkering aanvragen. De werkgever betaalt vervolgens een aanvulling tot 100%. Wij hebben namelijk als sector voldoende premie afgedragen om dit risico de komende winter te verlagen. Alle informatie en veel gestelde vragen vind je op onze website en op WWW.Jeachterban.nl Mooi meegenomen toch? En laat nu maar komen die vorst. Het risico voor de sector is nu voor de komende winter lager, of dat ook geldt voor de gesteldheid van mijn lichaam is nog maar de vraag.

Individueel Budget
Elke werknemer heeft een individueel budget en heeft recht op een bijdrage van de werkgever (artikel 47a van de cao). Onderdeel daarvan zijn de 5 bovenwettelijke vakantiedagen,
10 roostervrije dagen (UTA 5) en 3 kort verzuimdagen. Daarnaast heeft de werknemer een budget voor Duurzame Inzetbaarheid (DI-budget), samengesteld uit de voormalige bijdrage levensloop (1,5%), vervallen scholingsdagen (0,86%, niet voor UTA) en de gefaseerde afbouw van de seniorendagen (1,70%, 0,40% UTA). Het totale budget van 4,06% voor bouwplaatswerknemers in 2018 wordt in 2019 verhoogd naar 4,36% en voor UTA-werknemers van 1,90 naar 1,93%.

Alle informatie tref je aan in een nieuwe brochure die je kunt vinden op onze website.

PAGO/DIA
Het nieuwe jaar staat voor de deur. Wanneer je in 2019 een uitnodiging ontvangt van je arbodienst voor de deelname aan PAGO/DIA leg deze dan niet bij je weg of laat een bezoek achterwege. Ik adviseer je oprecht om deel te nemen aan het periodieke onderzoek en neem deel aan je duurzame inzetbaarheidsanalyse. Je weet dan weer hoe je er zelf voorstaat, qua gezondheid en qua toekomst als het om het vervolg van werkzame leven gaat. Is in je eigen belang!

4-daagse werkweek
Er zijn vele oudere werknemers die gebruik maken of willen maken van de vierdaagse werkweek. Cao-partijen in de bouw hebben een nieuwe brochure gemaakt die ik nog maar eens onder de aandacht breng. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Op onze website www.cnvvakmensen.nl en www.jeachterban.nl tref je de informatie aan.

‘Winterstop’
Velen zijn de komende periode vrijaf en genieten van de feestdagen en de vrije tijd. Ik wens jullie hele fijne en Gezegende Kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2019.

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar CNV Vakmensen Cao Bouw en Infra
M: 06 51 20 29 70
E: g.lokhorst@cnvvakmensen.nl

 

 

 

 

 

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid