Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Ontduiking cao-afspraken Bouw onacceptabel

“Ik ben echt boos, deze werkgever doet gewoon een oproep om de cao-afspraken te ontduiken. Nergens lees ik voorstellen om de crisis structureel aan te pakken”, zegt bestuurder Gijs Lokhorst over de uitspraken van Dura Vermeer in de media. Dura Vermeer zegt te willen werken met onderaannemers die personeel uit het buitenland halen, omdat dit veel goedkoper is: ‘Buitenlandse werknemers mogen langer doorwerken en vallen niet onder het Nederlands minimumloon’, zegt het bouwbedrijf.

Lokhorst: “Natuurlijk zijn wij niet blind voor de crisis en willen wij in gesprek met de werkgevers om te kijken hoe we de bouw vooruit kunnen helpen. Hoe begeleid je mensen van werk naar werk en hoe bind je jongeren aan de sector, daar willen wij over praten. Maar de werkgevers geven niet thuis en kwamen met alleen maar verslechteringsvoorstellen in de cao.”

'Voorstellen ten koste van werkgelegenheid'

Lokhorst had niet verwacht dat een groot bedrijf als Dura Vermeer openlijk een oproep doet om de cao te ontduiken en te gaan voor zo min mogelijk loon. “Deze voorstellen gaan ten koste van de werkgelegenheid in Nederland. Nergens lees ik bij hen dat het korten van ADV- of vakantiedagen een directe bijdrage levert aan de crisis in de bouw. Onderaannemers en hun personeel worden dan de dupe van deze valse concurrentie op loon. We maken cao-afspraken toch juist om dat te voorkomen? En wat dacht je van de veiligheid op de bouwplaats als er allemaal buitenlandse krachten rondlopen. De communicatie loopt dan moeilijk en vaak kennen zij de veiligheidsvoorschriften niet. Dat zie je nu al op grote schaal gebeuren.”

Liever duurzame oplossingen

De bestuurder van CNV Vakmensen heeft zelf al eerder initiatief genomen om met alle betrokken partijen over de crisis te praten: “ Dreigen met buitenlandse werknemers die onder het minimumloon moeten werken lijkt mij zeker niet de oplossing om de werkloosheid hier aan te pakken. Moeten wij op gelijk niveau gaan zitten met het arbeidsvoorwaarden niveau in Hongarije? Alsjeblieft laten we met elkaar in gesprek gaan over oplossingen voor nu en de lange termijn, die goed zijn voor de werknemers en de werkgevers in de bouw.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid