Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Onderhoudskeuze Prorail behoeft kwaliteit

“De keuze voor het goedkoopste onderhoudsbedrijf langs het spoor is niet per se de beste keuze. Als het gaat om veiligheid op en rond het spoor kan er maar één keuze de beste zijn: het onderhoudsbedrijf dat bewezen kwaliteit levert. Alle andere keuzes kunnen ten koste gaan van de veiligheid van spoormedewerkers én reizigers.”

Bestuurder Wyb Kusters van CNV Vakmensen reageert gespitst op het nieuws in de krant dat Prorail het spooronderhoud rond Amersfoort te goedkoop zou hebben aanbesteed.

“Ik kan niet alle feiten verifiëren in deze kwestie. Maar uit mijn eigen ledenkring krijg ik ook herhaaldelijk meldingen dat het spooronderhoud echt langs de ondergrens beweegt. Het beruchte verhaal van het kalf en de te dempen put.

Dat is zorgwekkend, omdat immers de veiligheid van mensen in het geding is. En het stemt tot nadenken. Dat laatste zou vooral Prorail en diens geldverstrekker – het rijk - moeten doen.

Elke ontsporing is er een teveel. Bij elke treinbotsing klinkt het politieke geweeklaag volop. Kwaliteit van geleverd werk is daarom het enig geldige criterium bij aanbesteding van het onderhoud aan het spoorwegennet.

Concurrentie
Overigens geldt er ook een ondergrens voor de prijs waarvoor spoorbouwers en –onderhouders het werk mogen aanbieden. Ik hoor geluiden uit het veld dat er onder de marktprijs wordt geoffreerd. Maar dan is goedkoop duurkoop. Want uiteindelijk gaat dat ten koste van werkgelegenheid. De bouwsector concurreert zichzelf dood langs die weg.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid