Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Hoezo goudgerande cao?!

Het conflict over de bouw cao dreigt te escaleren. Zo kopte de Cobouw op de voorpagina (zie bijlage) . Zomaar een paar zinsneden van de werkgeversvoorzitter van de delegatie eerder deze week:          “De cao is een cao die niet-werken beloont.”

          “Jammer dat de bonden liever in een cao-gebouw blijven zitten dat verder
         afbrokkelt dan dat ze willen moderniseren.”

Grove onwaarheden

Ik ben eraan gewend dat werkgeversorganisaties soms de pers gebruiken om hun punt te maken. Maar grove onwaarheden rondbazuinen gaat mij te ver. Al vanaf begin 2000 vragen wij om modernisering en vernieuwing. Ik heb een ordner vol notities en verslagen waaruit dit blijkt.

Modernisering

Vanaf begin 2000 heb ik aan de onderhandelingstafel gezeten. Terwijl aan werkgeverszijde voordurend werd gewisseld van de wacht. Mede daardoor is modernisering laag op het lijstje komen staan. Geef de bonden hiervan dus niet de schuld: juist wij waren én zijn bereid hierover te praten!

Goudgerande cao?!

Maar het kwaadst maak ik me over de houding dat de bouw-cao een goudgerande cao is. Eentje met veel te veel vrije dagen, die niet-werken beloont en die niet flexibel is. Dit is minachting van de werknemers in de bouw!

Verlopen cao

Intussen lijken we voorlopig geen nieuwe cao te krijgen. Daarom gaan we komende week met bestuurders en kaderleden praten over wat ons te doen staat. Zoals in ieder geval jullie als werknemers uitvoerig informeren over bijvoorbeeld de nawerking van de cao. Blijven je arbeidsvoorwaarden van toepassing? Kan je werkgever deze (eenzijdig) wijzigen?

Wat is voor jou van belang?

Met een advies willen we niet wachten: wil jouw werkgever je arbeidsvoorwaarden wijzigen, ga daar dan niet meteen mee akkoord. TEKEN NIETS! Vraag eerst de bond om advies!Lees hier hoe het zit (pdf), meer informatie volgt volgende week.

Roerige tijden

We gaan roerige tijden tegemoet. In een tijd waarin we dit eigenlijk niet kunnen gebruiken. Maar we kunnen ook niet gebruiken dat werkgevers de arbeidsvoorwaarden van werknemers te grabbel gooien. We praten graag over vernieuwing en modernisering, maar dan wel op basis van respect voor de positie en belangen van werknemers. Hou de berichtgeving in de gaten, je hoort snel weer.

Gijs Lokhorst
onderhandelaar cao bouwnijverheid

Download co-bouw artikel (pdf) >> 
Download "Hoe zit het met uw arbeidsvoorwaarden (pdf) >>

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid