Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Groen licht voor Sectorplan Steigerbouw

Om de mobiliteit van vakkrachten in de steigerbouw te verbeteren, hebben werkgevers en werknemers een sectorplan gemaakt. De uitvoering daarvan kost ruim 5,6 miljoen en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarvoor een subsidie van 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Verbeterde mobiliteit en perspectief op een baan centraal in steigerbouwsector

Het plan kent verschillende maatregelen die als doel hebben nieuwe medewerkers te vinden voor vacatures. Daarnaast is in het plan een maatregel opgenomen gericht op het vinden van een nieuwe werkkring voor met werkloosheid bedreigde werknemers. Sociale partners willen met de uitvoering van dit plan een impuls gegeven aan structurele verbetering van de werking van de arbeidsmarkt in deze sector en het tekort aan vakbekwame medewerkers verminderen.

Nieuwe instroom en verbeterde doorstroom

Bij de instroom geldt als uitgangspunt dat de deelnemers worden gekwalificeerd overeenkomstig de scholingseisen die worden gesteld in de Richtlijn Steigers. Daarbij gaat het om 263 nieuwe medewerkers op verschillende functieniveaus. Het sectorplan is ook bedoeld om de overstap naar een andere werkgever te faciliteren. Deze tweede carrière is noodzakelijk omdat een beroep in de steigerbouw veelal niet tot de pensioenleeftijd kan worden uitgevoerd. Voor deze van-werk-naar-werk trajecten richt de sector het ‘transitiehuis’ in. Na afronding van een geslaagd transitietraject gaat de deelnemer een arbeidsovereenkomst aan met een individueel bedrijf binnen of buiten de sector. De sector heeft als doel 100 deelnemers naar een nieuwe baan te leiden, waarvan 60 buiten de sector.

Looptijd

Het plan is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen CNV Vakmensen, VSB, FNV Bouw en Opleidingsbedrijf VSB en heeft een looptijd van twee jaar. Het Sectorplan Steigerbouw wordt uitgevoerd door de Vereniging Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB). VSB bundelt de belangen van bedrijven die actief zijn in de bouw en de industrie, waarbij tijdelijke constructies voor het werken op hoogte en betonbekistingen centraal staan. Het ledenbestand wordt gevormd door fabrikanten, leveranciers, montagebedrijven en verhuurbedrijven van steigers, aluminium rolsteigers, hefsteigers, ladders, gevelonderhoud- en hangbruginstallaties, bouwliften, hoogwerkers, betonbekistingen, ondersteuningsconstructies en hun toeleveranciers.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid