Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

DI-Stone sluit principeakkoord deel natuursteen

DI-Stone en LBV sluiten een principeakkoord voor een klein deel van de natuursteensector. CNV Vakmensen was hier niet van op de hoogte. Teken niet zomaar een nieuwe arbeidsovereenkomst.

Dit is het principeakkoord voor de cao Vakwerkbedrijven in de Bedrijfstak Natuursteen 2016-2018 (verder genoemd: cao DI-Stone). Dit akkoord geldt slechts voor een klein deel van de natuursteensector. CNV Vakmensen, FNV en NOA-ABN waren hier niet bij betrokken. CNV Vakmensen en FNV hebben dit jaar in juli zelf al met NOA-ABN de cao Natuursteen 2016-2017 afgesloten.

Cao DI-Stone wijkt op een aantal punten af van cao Natuursteen

Momenteel wordt het principeakkoord voor de cao DI-Stone vergeleken met de cao Natuursteen. In de cao Vakwerkbedrijven (cao Di-Stone) wordt voor 2016 en 2017 dezelfde loonsverhoging gehanteerd als in de cao Natuursteen. In 2018 vindt er in de Di-Stone cao een beperkte loonsverhoging plaats van 1%. De verwachting is dat met NOA-ABN in 2018 een hogere loonsverhoging wordt afgesproken. Ook de werktijden, vergoedingen, et cetera wijken af van de cao Natuursteen. Evenals in de cao Natuursteen is in de cao Di-Stone een 80/90/100 regeling opgenomen. Naar het oordeel van CNV Vakmensen ontbreekt daarvoor in de cao Di-Stone  de noodzakelijke financiering.

Werkgever lid van DI-Stone?

Voor de CNV-leden, waarvan werkgever lid is van NOA-ABN is verder niets aan de hand. Leden waarvan werkgever lid is van DI-Stone hebben wél met deze situatie te maken. Dan gaat het onder andere over Jetstone, Arte, Dominicus. Voor die CNV-leden is dit bericht met name bedoeld.

Ben je werkzaam bij een DI-Stone bedrijf, teken dan niet zomaar een nieuwe arbeidsovereenkomst. Als je werkgever jou een andere overeenkomst voorlegt, laat die dan door CNV Vakmensen controleren.

Als er in jouw huidige cao een verwijzing opgenomen is naar de cao Natuursteen, dan kun je nog wel degelijk aanspraak op de cao Natuursteen maken. Als je een nieuwe arbeidsovereenkomst tekent, vervallen de aanspraken op de cao Natuursteen.

Ben je werkzaam bij een DI-Stone-bedrijf, stel je op de hoogte van je rechten. Je kunt per e-mail contact opnemen met bestuurder R.Heins: r.heins@cnvvakmensen.nl. Wij zullen de vragen inventariseren en ons vervolgens over de vervolgstappen beraden.

We houden jullie op de hoogte.

Robbim Heins
bestuurder
M: 06 – 51 60 19 87
E: r.heins@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid