Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

De bouw aan het werk

CNV Vakmensen maakt werk van de bouw. Vorige hebben we twee concrete stappen genomen.

Stimuleringspakket Allereerst was daar het nationaal stimuleringspakket voor de woningmarkt, dat wij 26 september presenteerden samen met een groot aantal partijen waaronder Aannemersfederatie Nederland, Bouwend Nederland, NEPROM en Vastgoedmanagement Nederland. In het pakket staan allerlei ideeën om weer beweging in de woningmarkt te krijgen. Opvallende maatregelen zijn bijvoorbeeld subsidie voor duurzaam bouwen en renoveren, maar ook meer ondersteuning van starters op de woningmarkt. Met dit pakket willen wij de formateurs wijzen op maatregelen die zij op korte termijn kunnen treffen om de bouw te stimuleren. Lees meer over het stimuleringspakket >> Werkgelegenheid Op woensdagavond stond werkgelegenheid centraal in het gesprek dat CNV Vakmensen organiseerde met FNV Bouw, de Aannemers Federatie Nederland en Bouwend Nederland. We hadden voor dit overleg ook jullie input gevraagd. Dank voor de vele reacties, die hebben we uiteraard meegenomen in het overleg. Verantwoordelijkheid nemen Belangrijk voor ons is dat we zelf verantwoordelijkheid nemen. Natuurlijk, de politiek moet maatregelen nemen om de bouwsector weer een positieve impuls te geven, maar wij moeten als werkgevers en werknemers ook aan de bak. Wat kunnen wíj doen om de sector weer gezond te maken? Hoe zorgen we er samen voor dat mensen weer graag willen en kunnen werken in de bouw? Hoe zorgen we er voor dat oudere werknemers niet ontslagen worden en jaren voor hun AOW werkloos thuis zitten? Hoe maken we de sector aantrekkelijk voor jongeren, want over een paar jaar hebben we ze keihard nodig. Veel vragen dus, waarop we een goed antwoord willen formuleren. Drie onderwerpen Belangrijke onderwerpen waarop we willen inzetten:

1)      Regionale aanpak van werkloosheid. Hoe kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat een werknemer na ontslag ergens anders in de regio aan het werk kan?

2)      Het tegengaan van oneerlijke concurrentie. De opkomst van veel vage constructies, waardoor mensen voor veel minder geld hetzelfde werk doen. Dit is oneerlijk en daarnaast leidt het vaak tot onveilige situaties op de bouwplaats (want goedkoper is vaak ook onveiliger).

3)      Inzetbaarheid van ervaren werknemers. We moeten met zijn allen voorkomen dat oudere, ervaren werknemers ontslagen worden en vervolgens in de bijstand terecht komen. Hoe zorgen we er voor dat zij aan het werk komen en blijven?

Hoe nu verder De eerste stappen zijn gezet, maar de urgentie is hoog. We moeten dan ook snel vervolgstappen zetten om met werkgevers en vakbonden tot een plan van aanpak te komen waarin werk centraal staat.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid