Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

“De bodem onder onzekere toekomst is gelegd”

“De bodem onder een – op zich – redelijk onzekere toekomst is hiermee gelegd. En die valt me, eerlijk gezegd, niet tegen. We hebben kunnen voorkomen dat Dura Vermeer het mes er nóg scherper zou inzetten.” Onderhandelaar Tjitze van Rijssel sloot maandag 1 oktober een sociaal plan voor twee jaar af bij de bouwonderneming. Belangrijk, want Dura Vermeer verwacht te moeten inkrimpen volgend jaar.

De circa 2.600 werknemers bij de bouwonderneming hebben nu tot eind december 2014 een vernieuwd sociaal plan. Dat voorziet in een ontslagvergoeding met een kantonrechtersformule van 0,6, naast een 0,25 procent reservering voor een eventuele aanvulling op de WW-uitkering. Dit als er geen nieuw werk wordt gevonden.

Dura Vermeer probeert ook medewerkers te stimuleren te vertrekken vóórdat het echt noodzakelijk is. Zo’n vrijwillig vertrekt levert dan een vergoeding op van 0,7 procent, volgens de kantonrechtersformule, en dus gerelateerd aan leeftijd en dienstverband.

Wel is nu bepaald dat de eventuele ontslagvergoeding nooit meer mag bedragen dan 100.000 euro. Tjitze van Rijssel: “Hoewel ik dat een solidaire regel vind, omdat nu de beter betaalden een vergelijkbare pijn bij ontslag voelen als de mensen met de laagste inkomens, zie ik dit vooral als een voordeel voor de werkgever. Mensen ontslaan wordt dus goedkoper. En dat is niet per se een gewenst effect.”

Van Rijssel is redelijk tevreden over het bereikte resultaat voor dit sociaal plan. “Vooraf had Dura Vermeer aangegeven dat het nieuwe sociaal plan schraler zou worden dan het vigerende document. Nu is de opgetelde waarde toch ongeveer hetzelfde gebleven. Dat is van belang met de nabije toekomst van de onderneming in het vizier.”

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid