Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

CNV Vakmensen wil cao met 'Celcius-staffel'

Hitte kan soms teveel zijn voor een dakdekker. Daarom wil CNV Vakmensen voor de makers van bitumineuze en kunststof daken aangenamer werkomstandigheden als de zon hoog in het zenit staat. Bestuurder Aart van den Brink onderhandelt woensdag 1 februari voor de derde keer over de nieuwe cao. Met daarin die Celcius-staffel.

“Boven de 25 graden Celcius moet een werkgever maatregelen nemen. Boven de 40 graden – allerminst denkbeeldig – moet het werken kunnen worden gestaakt onder gelijktijdige doorbetaling van loon. De werkgever is nog onvoldoende doordrongen van de noodzaak hiertoe.”

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven (bikudak) zijn in hun derde ronde. Onderhandelaar Aart van den Brink wil namens CNV Vakmensen aansturen op een eenjarige cao. Binnen dat jaar wil de vakbond een loonsverhoging van 2,5 procent bereiken; lees: in gelijke tred blijven met de inflatie.

CNV Vakmensen wil met de werkgevers in de branche afspreken dat het pensioenfonds fuseert met het bedrijfstakpensioenfonds Bouw. Van den Brink: “Bundeling van activiteiten verlaagt de overheadkosten substantieel. Mochten de werkgevers dit niet willen dan moeten werknemers in ieder geval gevrijwaard blijven van premieverhogingen.”

De vakbond wil vooral ook bereiken dat meer jonge mensen langer betrokken blijven bij de branche.

Tevens wil Van den Brink met de werkgevers nadrukkelijk onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden van werknemers die via uitzendcontracten werken.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid