Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Cao-overleg afbouw dreigt vast te lopen

Het cao-overleg in de sector afbouw (4.500 werknemers) verloopt uiterst moeizaam. "De werkgevers vinden de cao te duur en willen nu een serie verslechteringen doorvoeren", constateert onderhandelaar Roel van Dijk van CNV Vakmensen. "Omgerekend kost dat de werknemers minimaal 4 tot 5 procent. Daar gaan we niet mee akkoord."

De CNV-onderhandelaar vindt dat hij een reëel voorstel heeft gedaan. "We beseffen heel goed dat de afbouwsector het zwaar heeft. In vier jaar tijd is het aantal werknemers gehalveerd, naar zo'n 4.500 werknemers. Wij hebben de werkgevers voorgesteld om de cao ongewijzigd met een jaar te verlengen. Daarmee doen we al een stevige handreiking, want de werknemers lopen wel een jaar koopkrachtverlies op. Maar de werkgevers willen er tot op dit moment niet van weten. We zijn vandaag zonder resultaat uit elkaar gegaan."

Inleveren  

De werkgevers willen bijvoorbeeld besparen op atv-dagen (5 dagen niet uitbetalen), seniorendagen (10 dagen niet uitbetalen), minder doorbetaling bij ziekte en minder kosten bij overwerk (door het 'dagvenster' uit te breiden van 6-18 uur naar 6-24 uur). Van Dijk: "De werkgevers willen ook dat de reisuren en reiskosten voortaan per bedrijf worden geregeld, in plaats van via de cao. Dat geeft heel veel gedoe op de werkvloer, waarbij veel werknemers zullen moeten inleveren."  

Vervolg op 4 juni  

Op 4 juni is opnieuw een gesprek met de werkgevers gepland. Van Dijk: "We hopen dan dat ze deze ellende van tafel halen en gewoon bereid zijn om de cao met een jaar te verlengen. Dan hebben we in ieder geval een jaar rust in de sector."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid