Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Cao-onderhandelingen Bikudak van start

Op dit moment vinden de onderhandelingen over een nieuwe cao voor werknemers in de bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven (Bikudak) plaats. Wat wil CNV Vakmensen?

 • Hogere lonen
  Het verbeteren van de koopkracht van werknemers door de lonen per 1 januari 2015 met 2,5 procent te verhogen. CNV Vakmensen wil ook de vergoedingen met dat percentage (2,5 procent) verhogen. 
 • Persoonlijk ontwikkelbudget
  Een individueel ontwikkelbudget van 0,5 procent van het huidige loon. Dit budget kan vervolgens ingezet worden voor een studie of cursus, die de branche of werkgever niet vergoedt. Vakmanschap wordt hierdoor vergroot. En het bevordert de individuele wendbaarheid en weerbaarheid. Door scholing versterkt een werknemer zich op de arbeidsmarkt.
 • Naleving van de cao
  De cao moet altijd nageleefd worden. Samen met de werkgevers willen we dan ook een bureau opzetten dat oneerlijke concurrentie bestrijdt. Daarnaast moeten bedrijven die geen, of de verkeerde cao toepassen, aangepakt worden. Zij werken oneerlijke concurrentie in de hand.
 • Eerlijke werkgelegenheid
  Het doorgeschoten aantal mensen dat werkt in flexibele constructies, moet bestreden worden. Zij moeten uitzicht hebben op een vast contract. Afspraken over de manier waarop zzp’ers ingezet worden, zijn van groot belang. Zo moet er bijvoorbeeld een minimumtarief voor zzp’ers komen. Diezelfde groep moet daarnaast een arbeidsongeschiktheids-, aansprakelijkheids- en pensioenverzekering hebben. 
 • Reparatie Werkloosheidswet 
  De overheid heeft de regeling over de WW-uitkering in het derde jaar na het werkloos worden veranderd. Wij willen deze afspraken repareren en ervoor zorgen dat de duur en hoogte van de WW-uitkering gehandhaafd blijven.
 • UTA
  CNV Vakmensen wil betere afspraken maken voor uta-werknemers, op een aantal onderdelen van de cao zijn de verschillen met ‘gewone’ werknemers groot en niet gewenst. 
  Wij roepen alle UTA-werknemers nadrukkelijk op met ons meedenken en te spreken over de keuzes.

Wat willen de werkgevers?

 • Een jaarmodel om de arbeidstijden om de gevolgen van weersinvloeden beter op te kunnen vangen en de concurrentie met zzp'ers beter aan te kunnen. Hiermee hopen werkgevers een beter antwoord te vinden op schommelingen in werkaanbod.
 • Meer reisuren die voor rekening van de werknemer komen.
 • Een andere invulling van, in totaal, 20 roostervrije dagen:
  - 8 dagen rond de kerstvakantie (nu 3 dagen)
  - 5 dagen die de werkgever vaststelt (nu tijdelijk 3 dagen)
  - 5 dagen vrij ter beschikking van de werknemer (nu 4 dagen, ook de dag na Hemelvaart en op Goede Vrijdag)

  Het effect is ook: vakantiedagen worden niet meer ingezet rond de kerstvakantie. De werknemer kan dus 10 dagen, naast 15 dagen in de zomervakantie, zelf vaststellen. Ook komt het opnemen van roostervrije dagen ‘in uren’ te vervallen.
 • Een staffeling in de seniorendagen. Het recht op seniorendagen moet volgens hen op een later moment ingaan en geleidelijk worden verhoogd. Ook willen werkgevers één wachtdag bij de tweede ziekmelding. Daar tegenover staat dat de hoogte van de ziekte-uitkering gedurende het eerste jaar naar 100% gaat en het tweede jaar naar 70%.

En wat nu?
De kop is er af! Op vrijdag 13 maart staat de volgende onderhandelingsronde gepland. Tot die tijd willen we met jou in gesprek en horen wat je van onze voorstellen vindt. Wil je de brieven met volledige voorstellen van de werkgevers en de bond ontvangen? Laat het weten en per mail ontvang je de voorstellen. Heb je onlangs de enquête ingevuld? Reageer dan even per mail, zodat wij de uitkomsten van het onderzoek kunnen sturen.

Denk mee!
Wil je meedenken, -praten of -beslissen over de cao? Laat het ons dan weten, jouw hulp is van groot belang! CNV Vakmensen vergoedt overigens loonverlet en reiskosten.

Aanbod
Werk jij in de Bikudak-sector? Profiteer dan  nu van ons speciale word-lid aanbod! De eerste zes maanden krijg je 50% korting op je contributie. Ook ontvang je een mooi cadeau: een rugzak met een handige thermosfles!

Volg jij een opleiding bij Tectum? Dan betaal je maandelijks, zolang je opleiding duurt, maar 2 euro contributie!

Met vriendelijke groet,

Gijs Lokhorst, cao-onderhandelaar Bikudak
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid