Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Cao-onderhandelingen Bikudak

Op vrijdag 13 maart vond de tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao in de bitumineuze- en kunststof dakbedekkingsbedrijven (Bikudak) plaats. Wat wil CNV Vakmensen ook alweer in grote lijnený In de vorige nieuwsbrief hebben we jou daar al even van op de hoogte gebracht:

Hogere lonen
Het verbeteren van de koopkracht van werknemers door de lonen per 1 januari 2015 met 2,5 procent te verhogen. CNV Vakmensen wil ook de vergoedingen met dat percentage (2,5 procent) verhogen. 

Persoonlijk ontwikkelbudget
Een individueel ontwikkelbudget van 0,5 procent van het huidige loon. Dit budget kan ingezet worden voor een studie of cursus, die de branche of werkgever niet vergoedt. Vakmanschap wordt hierdoor vergroot. En het bevordert de individuele wendbaarheid en weerbaarheid. Door scholing versterkt een werknemer zich op de arbeidsmarkt.

Naleving van de cao
De cao moet altijd nageleefd worden. Samen met de werkgevers willen we dan ook een bureau opzetten dat oneerlijke concurrentie bestrijdt. Daarnaast moeten bedrijven die geen, of de verkeerde cao toepassen, aangepakt worden. Zij werken oneerlijke concurrentie in de hand.

Eerlijke werkgelegenheid
Het doorgeschoten aantal mensen dat werkt in flexibele constructies, moet bestreden worden. Zij moeten uitzicht hebben op een vast contract. Afspraken over de manier waarop zzp’ers ingezet worden, zijn van groot belang. 

Tweede onderhandelingsronde
Afgelopen vrijdag hebben we vrijwel alleen maar gesproken over arbeidstijden. Werkgevers stellen een jaarmodel met een gemiddelde werkweek van 48 uur voor. Bij de berekening van dit jaarmodel kijken zij naar een referteperiode van een kalenderjaar, met een maximum van 12 uur per dag en 60 uur per week. De extra opgebouwde uren kunnen worden opgenomen op het moment dat er geen of minder werk is.
Met het voorstel willen de werkgevers laten zien dat werknemers een bijdrage moeten leveren aan een stukje discontinuïteit binnen het bedrijf. Bijvoorbeeld bij wisselend werkaanbod of slechte weersomstandigheden. Als werknemer neem je dan eigenlijk een deel van het ondernemersrisico over. Op deze manier willen werkgevers de strijd tegen, vooral, zzp’ers aangaan. Zij zijn naar het oordeel van de werkgevers altijd en overal flexibel inzetbaar. Ook daarom willen werkgevers dat de normale werkweek van vrijdag tot en met zaterdag loopt. De voorstellen van werkgevers gaan volgens CNV Vakmensen veel te ver. Wij zijn bereid mee te denken over een model dat leidt tot het vergroten van de interne ‘flex’ binnen een bedrijf. Maar dat model moet ook iets opleveren voor werknemers. Bijvoorbeeld het vergroten van de werkzekerheid van de werknemer.

Als bonden hebben we een oplossingsgericht model in beeld gebracht. Daarbij gaat het om de vorming van een soort van ‘Urenflexpot’. Waar denken we dan aan en welke voorwaarden moeten er gelden?
In lijn met regelingen die we bijvoorbeeld in de bouw kennen, gaat het er bij zo’n regeling om dat je als werknemer een aantal meer-uren opbouwt. Op het moment dat er niet kan worden gewerkt of er geen werk voorhanden is, kunnen de uren opgenomen worden.
Het gaat om de volgende voorwaarden en kenmerken:

 • Maximaal aantal opname-uren van 80 opbouwen 
 • Maximaal 3 meer-uren per week sparen
 • Opbouw alleen in hele uren
 • Opname in hele of halve dagen, werkdag van minimaal 4 uur
 • Opnemen van 1 uur is een opname van 0,75 uur uit je opgebouwde saldo. Je ontvangt bij opname dus een ‘toeslag’ van 25% over het gespaarde uur.
 • Eens per jaar het saldo van je meer-uren uitbetalen
 • Garantstelling regelen in geval van faillissement
 • Werknemers die deelnemen aan de regeling kunnen niet worden ontslagen

Bonden zien de noodzaak om tot een soort discontinuïteitsregeling te komen als antwoord op de groei van de externe ‘flex’ (bijvoorbeeld zzp’ers of uitzendkrachten). Maar uiteraard niet voor elke prijs. Werkgevers hebben grote moeite met onze denkrichting en ons model. Zij willen op jaarbasis maximale vrijheid. Als bond hebben we aangegeven dat het maken van afspraken over zo’n model pas mogelijk is wanneer wij over onze andere voorstellen goede afspraken kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn afspraken over loon, naleving van de cao en loopbaan.

Reageren en meedenken?!
Heb je vragen of wil je reageren? Doen! Wil je meedenken, -praten of -beslissen over de cao? Laat het ons dan weten, jouw hulp en mening zijn van groot belang!
Aanbod en word lid!
Werk jij in de Bikudak-sector? Profiteer dan nu van ons speciale word-lid aanbod! De eerste zes maanden krijg je 50% korting op je contributie. Ook ontvang je een mooi cadeau: een rugzak met een handige thermosfles!
Volg jij een opleiding bij Tectum? Dan betaal je maandelijks, zolang je opleiding duurt, maar 2 euro contributie. Des te meer leden, des te krachtiger we als bond kunnen zijn! Het gaat om jouw cao!


 

 

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid