Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Bouw-cao slaat nieuwe weg in!

In de ochtend van 13 juni 2015 hebben cao-partijen bouw na bijna 48 uur non-stop onderhandelen een onderhandelingsresultaat bereikt na een proces van ruim 1,5 jaar. Partijen hebben een aantal moeilijke keuzes moeten maken om de Bouw-cao toekomstbestendig te maken.

Voor beide partijen is er een resultaat met plussen en minnen: aanpassing van arbeidstijdenbepalingen waardoor meer maatwerk mogelijk is; maatregelen om de leerlingeninstroom te bevorderen en afbouw seniorendagen. De collectieve voorzieningen worden gefaseerd afgebouwd. Hier komt een individueel keuzebudget voor in de plaats. De loonsverhoging is 5,5% voor een cao met een looptijd van 25 maanden. Verder zijn stevige afspraken gemaakt om naleving van de Bouw-cao te bevorderen en schijnconstructies aan te pakken. Tegen die achtergrond wordt een ID pas voor de bouwplaats geïntroduceerd.

De afgelopen 6 jaar hebben 70.000 werknemers de Bouw-cao verlaten. Op dit moment werken nog geen 100.000 werknemers onder de bouw-cao. Deze forse daling komt niet alleen door de crisis maar ook door ontwikkelingen in de markt. Hierdoor is het draagvlak onder de Bouw cao sterk aangetast. Daarom zijn bovenstaande ingrijpende aanpassingen nu noodzakelijk.

Dit is een gezamenlijk persbericht van cao partijen Bouwnijverheid.

Gijs Lokhorst CNV Vakmensen 06-51 202 970
Mieke van Veldhuizen FNV Bouw 06-53 336 372
Gijs Buijs AFNL 06-22 208 215
Pim Nusselder Bouwend Nederland 06 227 46 367


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid