Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Aftrap onderhandelingen Afbouw en Natuursteen

Maandag 18 december 2017 zijn partijen begonnen met de onderhandelingen voor jouw cao, de Cao Afbouw. Voor het eerst vinden de onderhandelingen plaats voor Afbouw en Natuursteen.

Gelukkig zijn er een aantal collega’s geweest die via de mail en jeachterban.nl een aantal punten aan hebben gedragen die zij van belang vonden voor de cao-onderhandelingen. Daardoor kan CNV Vakmensen goede voorstellen aanleveren die passen binnen het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2018.

Samen
Dat er twee cao’s bij elkaar komen is in principe prima. Daar gaan we ook wel uit komen. Helaas zijn er nogal wat verschillen in de beide cao’s. Werkgevers willen graag dat alles wordt zoals het in de Natuursteen geregeld was. CNV Vakmensen wil graag dat de nieuwe Cao Afbouw wordt zoals de Afbouw al was. Deze was namelijk op een groot aantal punten beter. Daarnaast werken er 4 keer zoveel werknemers onder de Afbouw als dat er onder de Natuursteen werkzaam zijn. Het kan niet zo zijn dat de grootste groep zich in negatieve zin aan moet passen aan een kleineren groep, zo zijn we van mening.

Daarnaast willen werkgevers graag een tweejarige cao en bieden ze voor elk jaar 1% loonsverhoging. CNV Vakmensen geeft de voorkeur aan een cao voor een jaar, maar 2 jaar is wel bespreekbaar, mits het loonbod acceptabel is. En 2 maal 1% is niet wat CNV Vakmensen acceptabel vindt. Werkgevers geven aan dat in slechte tijden de Afbouw ook al zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, door wel loonsverhoging te geven. Dit klopt, maar kijkend naar de huidige markt en dat wat er de laatste jaren bij jouw loon bij is gekomen, dan is 1% per jaar toch echt te weinig. Ook jouw boodschappen zijn duurder geworden en jij mag nu ook wel eens mee profiteren van de situatie op de arbeidsmarkt, zo vinden wij.

Ook is CNV Vakmensen van mening dat de reisuren terug moeten naar het niveau zoals dat in de voorlaatste cao het geval was. Met de nieuwe regeling in de laatste cao zijn met name de werknemers die moeten reizen voor hun werk extra gedupeerd. CNV Vakmensen is van mening dat je dat dan terug moet draaien, als dit voor een deel van de werknemers het geval is.

Ook de reiskosten moeten omhoog, daar dit al teveel stil heeft gestaan de laatste jaren, zo is CNV Vakmensen van mening.

Al met al is het een situatie waarbij we aan het begin van een proces staan, maar voor nu de hoop hebben dat we er samen uit gaan komen.

Jeachterban.nl
Jouw inbreng is van wezenlijk belang om deze cao acceptabel te maken. Laat mij dus weten wat jij er van vindt. Dit mag per mail, r.vandijk@cnvvakmensen.nl maar ook via jeeachterban.nl: https://www.jeachterban.nl/; het medium waar leden en niet leden dat kunnen inbrengen wat zij van belang vinden.

Meld je aan, maak een account aan en praat zelf mee over jouw cao.

Roel van Dijk
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 53 38 44 73
E: r.vandijk@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid