Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Bouw - Nieuws

Afbouw en Natuursteen komen samen

Zoals jullie wellicht al weten zijn de NOA en de ABN op 9 september 2016 samen gegaan. De NOA is de werkgeversorganisatie voor de afbouw. De ABN is de werkgevers organisatie voor de natuursteen. De nieuwe organisatie blijft NOA heten, waarbinnen de sector Natuursteen een eigen positie krijgt.

Beide werkgeversorganisaties waren van mening dat er veel raakvlakken waren en er met deze fusie een grotere organisatie staat die elkaar versterkt.

Wat betekent dit voor mij?
Op dit moment verandert er voor jullie als werknemers in de sector Afbouw maar ook in de sector Natuursteen nog niets. Beide sectoren hebben een eigen cao, met eigen fondsen en eigen pensioen, zodat er op dat vlak voor dit moment niets gaat veranderen. Op termijn gaat dat waarschijnlijk wel veranderen. We zijn van mening dat het goed is als er meer sectoren onder één cao vallen, waardoor er meer draagvlak is voor de cao en de aan de cao gebonden regelingen.

Fondsen
Zoals jullie misschien weten hebben de meeste cao’s een O&O fonds. Dat geldt ook voor de afbouw en voor de natuursteen. Deze fondsen bestaan nu nog los van elkaar. We gaan kijken of we die fondsen geleidelijk in elkaar op kunnen laten gaan zodat er op termijn sprake is van één fonds voor beide sectoren. Omdat de cao Afbouw groter is en het O&O fonds binnen de afbouw er goed voor staat worden de fondsen van de Natuursteen ondergebracht binnen de Afbouw.

Cao
Naast de fondsen hebben zowel de afbouw als de natuursteen een eigen cao. Op het moment dat beide cao’s aflopen, gaan we proberen om de cao’s in elkaar op te laten gaan, waardoor er mogelijk één cao voor de afbouw en natuursteen tot stand komt.

Jeachterban.nl
Zijn er naar aanleiding van deze nieuwbrief vragen over de cao, het mogelijk samen gaan en wat er mogelijk verder nog in je op komt? Je kunt die 24 uur per dag stellen op onze community: Je Achterban. Op dinsdag 1 november aanstaande van 19.30-21.30 uur houd ik een online spreekuur waarin we Live met elkaar van gedachten kunnen wisselen via www.jeachterban.nl 

Roel van Dijk
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 53 38 44 73
E:  r.vandijk@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid