Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Voortgang cao-onderhandelingen cao Waterbouw

Toekomst vakantiefonds ‘buikpijn dossier’ Op woensdag 14 maart 2018 heeft de tweede onderhandelingsronde over een nieuwe cao voor werknemers onder de cao Waterbouw plaatsgevonden.

CNV Vakmensen gaat vooral voor meer loon en een beter perspectief voor werknemers. De positie van werknemers op de arbeidsmarkt moet worden verbeterd en passende maatregelen treffen om langer doorwerken mogelijk te maken zijn een must tijdens deze onderhandelingen.

De voorstellen zijn vermeld op onze website en www.jeachterban.nl/waterbouw . Via onze nieuwe digitale community kun je ook inhoudelijk met elkaar in discussie gaan. Er is een cao tijdlijn opgenomen waar je alles kunt vinden. Maak er gebruik van.

Langer doorwerken

Werknemers moeten hun werk doen zonder lichamelijke of geestelijke problemen op te lopen. Lichamelijke gezondheid en mentale vitaliteit zijn belangrijke voorwaarden om duurzaam aan de slag te blijven. De bond wil voor werknemers van 57 jaar en ouder een ‘ouderenregeling’ in de cao opnemen waarbij de hoofdlijn is dat werknemers voor 80% werken, voor 90% loon ontvangen en de pensioenopbouw 100% blijft. Werkgevers staan niet afwijzend tegenover dit voorstel en zien de noodzaak er van in. Uitwerking van deze regeling moet helder maken op welke wijze deze regeling in de sector toepasbaar en uitvoerbaar is.

Persoonlijke ontwikkeling / duurzame inzetbaarheid

De bond wil investeren om de inzetbaarheid en wendbaarheid van werknemers te vergroten. Er moeten stimulerende afspraken komen om de positie (mobiliteit) van werknemers te versterken. CNV Vakmensen wil voor iedere werknemer een eigen individuele leerrekening en stelt voor jaarlijks 0,5% op deze leerrekening te storten. Werkgevers zijn bereid tot afspraken te komen om de mobiliteit van werknemers te vergroten. 

Loon

CNV Vakmensen heeft een looneis gesteld van 3,5%. Over dit onderwerp hebben cao partijen nog niet gesproken. Werkgevers hebben laten weten de eis veel te fors te vinden.

Vakantiefonds

Het is maar zeer de vraag op het vakantiefonds naar de nabije toekomst uitgevoerd kan worden. Per 1 april loopt de huidige regeling af (wel nawerking). De kosten van de uitvoering lopen naar de toekomst op, als er al een partij is die de regeling naar de toekomst wil en kan uitvoeren.

Alternatief is de regeling af te schaffen en een alternatief uit te werken.

Laat weten wat jouw mening is klik hier of ga naar www.jeachterban.nl/waterbouw

Stelling:

Het vakantiefonds is achterhaald. Vakantierechtwaarden zijn niet meer van deze tijd. Vrije dagen kunnen worden doorbetaald en vakantiegeld kan eens per jaar of per maand  worden betaald. Klik hier om je mening te geven op deze stelling.

3e WW jaar

CNV Vakmensen legt de afspraak en bijbehorende kosten ter stemming voor aan de leden. 

Volgende onderhandelingsronde

Op donderdag 5 april zullen de onderhandelingen worden voortgezet.

Jij bent aan zet! 

Praat en discussieer mee met je collega’s op onze digitale community www.jeachterban.nl/waterbouw 
Het proces van de onderhandelingen kun je daar tot in detail volgen. Na elke onderhandelingsronde ontvang je een digitale nieuwsbrief. Ontvang je deze nog niet? Geef je e-mail adres door en meld je aan. 

Samen sterk

Is je collega geen lid? Er is nu een super mooie actie en maak hem lid van de bond.

Gijs Lokhorst
Cao-onderhandelaar Waterbouw
T 06-5120 2970

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid