Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Vervolg Buitenlandcontract Boskalis en Van Oord

De onderhandelingen voor de Buitenlandovereenkomst zijn officieel begonnen op 10 september. Een paar weken daarvoor hebben vakbonden hun voorstellen, gezamenlijk, al ingediend bij de werkgevers.

Vakbonden gaan niet vaak op pad met een lijst aan voorstellen van deze lengte. De respons op onze enquête was dan ook overweldigend. De opmerkingen, maar ook de emoties, hebben we verwoord in de voorstellenbrief. 

De eerste ronde verliep in goede sfeer. Wel stellen we vast dat er na de eerste ronde nog heel veel te bespreken is voor de volgende rondes. Tegenover een aantal voorstellen hebben werkgevers laten weten positief te staan, maar zij willen zich nog nader beraden. Dat betekent dat er nog berekeningen gemaakt moeten worden om de kosten te weten, of dat er gekeken wordt of het administratief mogelijk is. 

Onze voorstellen rondom veiligheid worden zeer serieus bekeken en er wordt bezien welke oplossingen er mogelijk zijn voor de knelpunten.

Er is echter op een aantal voor ons zeer belangrijke punten (nog) geen vooruitgang geboekt. Daaronder vallen onder meer onze voorstellen rondom het onder de overeenkomst brengen van een deel van de staf, het betaald reizen en de kostenvergoeding daarvoor en vier op vier af systeem bijvoorbeeld. Over het loon is nog niet gesproken. Dat is ook niet gebruikelijk. Dat gebeurt in de latere onderhandelingsronde(s).

Werkgevers hebben verzocht om een overeenkomst over meerdere jaren. Of we daarin mee kunnen gaan zal afhangen van de uitkomst van de onderhandelingen. 

Op 24 september is de volgende ronde afgesproken. Dan zal duidelijker worden welke richting het opgaat.

Lees hier de voorstellen >

Gert-Jan den Besten
Bestuurder


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid