Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Stemming over plannen Boskalis Waterbouw

Een week geleden werd iedereen geïnformeerd over de ingrijpende plannen, die nu bekend staan onder de naam Vlootrationalisatie. Op een uitermate vervelend moment, aan de vooravond van de vakantieperiode. Voor velen een moment van ontspannen en afstand nemen van het werk.

Donderdag 14 juni zijn de vakbonden in drie sessies geïnformeerd. Drie bijeenkomsten omdat de plannen voor Fairmount, Offshore en Dredging verschillend zijn. Tegelijk wel een adviesaanvraag voor de ondernemingsraad.

CNV Vakmensen is geschrokken van de aard en de omvang voor de divisie waterbouw/bagger. De komende 2,5 jaar worden gefaseerd 15 schepen uit de vaart genomen, verkocht of gesloopt. Bemanning wordt strak gepland op de te verwachten werkzaamheden. Mijn conclusie is dat van de Nederlandse mensen op de baggervloot, één op de zes boventallig gaat worden de komende jaren. Dat gaat iedereen voelen, een forse ingreep.

Dat betekent niet direct ontslagen, want er wordt eerst gekeken naar verloop, vanwege leeftijd en mensen die vertrekken. Dit neemt niet weg dat velen de ingreep gaan voelen.
De pijn werd al gevoeld, omdat plannen werden aangekondigd in een tijd dat steeds meer schepen werden opgelegd. Jullie weten dat beter dan wie ook.

Wat staat er nu allemaal te gebeuren?

Het onderzoek is gedaan door een deskundig bureau en op basis van dat onderzoek van verwachte werkzaamheden, prijzen, offshore olie- en gasindustrie is men tot het besluit gekomen. Dat onderzoek is de basis voor de adviesaanvraag bij de ondernemingsraad. Wij gaan met de ondernemingsraad in overleg over de adviesaanvraag en tegelijk gaan we de ondernemingsraad een goede contra-expertise op dat onderzoek vragen. Op basis daarvan moet de ondernemingsraad een uitspraak doen over de plannen en de omvang van de plannen. Dat kost tijd, om te onderzoeken en een standpunt te bepalen.

De vakbonden willen op dat vlak graag samenwerken. Boskalis is een beursgenoteerde onderneming, dus veel informatie mag niet zo maar met iedereen gedeeld worden. Daarom moeten we omslachtig onderzoeken en toetsen.

In dezelfde periode gaan de vakbonden zich buigen over de sociale consequenties. Dat noemen we een sociaal plan waarin we afspraken willen maken over afvloeiingsregeling, herplaatsing, garanties op inkomen, opleiden et cetera. We willen niet de standaard transitievergoeding, wij willen een hogere vergoeding omdat iedereen de laatste jaren enorm bijgedragen heeft in de winstgevendheid van Boskalis.

Na de vakantieperiode gaan we hierover onderhandelen, dan komen we bij je terug om jouw stem te horen, rekening te houden met jouw wensen. In de praktijk, zullen dus beide processen van ondernemingsraad en vakbonden gaan samenvallen. Wij verwachten medio september duidelijkheid over de beide taken te krijgen. Pas daarna kan Boskalis aan de slag om volgens de wettelijke regels, afspiegeling op leeftijd en functie de mensen aan te zeggen. Dus meedelen dat hun baan komt te vervallen. Voor CNV Vakmensen staat zorgvuldigheid voorop.

Ondanks de vervelende berichten, wens ik je toch een mooie zomerperiode met wellicht een vakantie. Zodra er meer bekend is, gaan we weer met elkaar in gesprek en kom ik bij jullie terug.

Henk van Beers
Bestuurder
E: h.vanbeers@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid