Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Eindbod CAO Waterbouw en Buitenlandcontract

Eerder berichten wij jullie al over de invloed van de crisis op de Nederlandse markt en de effecten daarvan aan de onderhandelingstafel. Beide bonden hebben de leden geraadpleegd en mandaat gevraagd en gekregen om een ultieme poging te doen om een cao af te sluiten.

Geen principeakkoord, maar een eindbod:
Helaas heeft onze poging niet geleidt tot een principeakkoord, maar een eindbod voor de cao en het buitenlandcontract. Voor ons als onderhandelaars zit het pijnpunt in het buitenlandcontract. Wij wilden de loonsverhoging en de eenmalige uitkering per 1 juli 2013 laten ingaan. 1 Juli is namelijk de datum van ingang van de buitenlandcontracten.
Maar de werkgevers wilden dat niet, omdat in het buitenlandcontract vorig jaar ook de verhoging werd afgesproken per 1 oktober. Als deze lijn wordt voorgezet, zullen de loonafspraken voortaan per oktober worden ingaan. Uiteraard zullen wij blijven proberen loonsverhogingen direct aan het begin van het contract af te spreken.

Kortom, gezien ons mandaat net niet genoeg voor een principeakkoord omdat het net buiten het mandaat van de leden gaat. Daardoor wij dit voorstel beschouwd als een eindbod, omdat verder overleg (zo hebben wij begrepen) geen zin heeft. Werkgever willen geen water in de wijn doen.

In de bijlage treffen jullie beide stukken  (cao en buitenlandcontract) aan. Zij het dat het geen principeakkoord betreft maar een eindbod. Voor de goede orde, voor wat de afspraken in de cao BTER (ook in de bijlage opgenomen) betreft spreken wij wel van een principeakkoord.

Wij leggen deze aan jullie voor en verzoeken jullie om ons voor 5 augustus 2013 per mail te laten weten of jullie wel of niet akkoord kunnen gaan met dit aanbod. Zonder reactie gaan we er van uit dat jullie akkoord zijn.

Na akkoord van de leden met betrekking tot het buitenlandcontract zullen wij de andere twee grote bedrijven zoals Boskalis en Van Oord benaderen om de buitenlandafspraken één op één over te nemen.

Met vriendelijke groet,

Gert-Jan den Besten, cao-onderhandelaar CNV Vakmensen.
Hans Crombeen en Joost Kaper, cao-onderhandelaars FNV Waterbouw

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid