Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Cao-onderhandelingen Waterbouw 2014-2015 gestart.

Op 4 maart 2014 hebben de vakbonden met de werkgeversorganisatie een aanvang gemaakt met de cao-onderhandelingen. Zoals te doen gebruikelijk hebben de bonden hun voorstellen toegelicht en zijn over en weer verhelderingsvragen gesteld. De werkgevers hebben geen voorstellenbrief op tafel gelegd.

Eerste indruk:
Uit de eerste inleidende beschietingen bleek duidelijk dat de werkgevers niet met een welgevulde portemonnee naar de cao-onderhandelingstafel gekomen zijn. De bedrijfseconomische situatie is net als vorig jaar. Er is een duidelijke tweedeling tussen de grote internationale bedrijven die hun stevige winst in het buitenland realiseren en de kleinere bedrijven die voornamelijk of geheel in Nederland actief zijn.
De mooie dagen van de Maasvlakteprojecten zijn over. Onderhoud aan kust en rivieren wordt door Rijkswaterstaat gegund op basis van de laagste offerte. Op de kust is eveneens concurrentie van Belgen en Denen. De Nederlandse markt staat onder zware druk. Voor de kleinere bedrijven is de situatie niet rooskleurig en zie je steeds meer verdringingseffecten van de ‘ droge’ kant. Bouwbedrijven, loonwerkbedrijven gaan steeds verder de waterbouwkant op. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden van die werknemers qua niveau (veel) lager dan die van de waterbouw. De meerjarenplanningen van Rijkswaterstaat staat qua budget onder druk. En leidt dus tot afknijpen van de sector. Het onderhandelingsmandaat is dus niet ruim en bij benadering niet de 3 of 3,5% die de leden van de bonden graag willen zien in hun portemonnee.

Kwaliteitsvoorstellen CNV Vakmensen:
De werkgevers zien wel veel aansluiting in de voorstellen van CNV Vakmensen die gedaan zijn op pensioenen, Vitaliteitsagenda (gezonde voeding), op peil houden certificaten en dergelijke. Naar vergoedingen wil men kijken, maar ook hier is het budget beperkt en gaat het weer af van de loonsverhoging, die uiteindelijk afgesproken zou kunnen worden. Het gat is dus fors en wellicht zal de oplossing weer gevonden moeten worden in afspraken over het buitenlandcontract.

Op 2 april aanstaande wordt er verder onderhandeld.

Wil je iets kwijt naar aanleiding van deze nieuwsbrief, stuur dan een mail naar g.denbesten@cnvvakmensen.nl

Gert-Jan den Besten, cao-onderhandelaar
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid