Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Cao Waterbouw eindelijk rond: 5% loon erbij

Na een jaar onderhandelen komt een nieuwe cao in zicht. Struikelblok in deze langdurige onderhandelingen was de beloning van niet-EU-werknemers (Filipijnen) aan boord van de hoppers op de Tweede Maasvlakte. Deze niet EU-ers worden betaald volgens de CAO in hun eigen land. Dat loon ligt echter ver onder het Nederlandse minimum loon. Werkgevers wilden langdurig dat vakbonden hiermee instemden.

Zonder zo'n instemming zou er geen Nederlandse cao komen. Dat stelde de bonden voor een dilemma. Met zo'n instemming zetten de bonden de deur voor andere werkgevers open om ook in andere bedrijfstakken in Nederland onder het minimum loon te gaan werken. Dat zou een forse verdringing van werkgelegenheid kunnen inluiden. Uiteindelijk is er een compromis gevonden.   

Het compromis

Het compromis houdt in dat hoppers die buitengaats werkzaam zijn op het Nederlandse continentale plat onder een aantal voorwaarden niet meer onder de Nederlandse cao vallen. Hoppers die zich met zandwinning bezig houden blijven wel onder de Nederlandse cao vallen. Ook hoppers waarvoor geen buitenland contract met de bonden is afgesloten blijven onder de Nederlandse cao vallen.

Nog geen akkoord

Er is nog geen sprake van een onderhandelaars akkoord. Wij willen het compromis eerst aan de leden voorleggen. Pas na jullie instemming wordt de cao definitief. Pas na jullie instemming willen we op 29 maart 2012 er een cao-akkoord van maken. 

Lees de uitkomsten >>

 

CNV-bestuurder, Aart van den Brink: "Ik leg dit compromis met een positief advies aan onze leden voor. Het probleem met de beloning van de Filipijnen is hier mee gedeeltelijk opgelost. Het is nu aan de Nederlandse overheid om te bezien of deze werknemers het Nederlandse minimum loon moeten krijgen. De Nederlandse cao wordt er echter niet meer door opgehouden. Voor de Nederlandse cao is dit een mooi resultaat. Met name zijn veel CNV-voorstellen binnen gehaald."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid