Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Buitenlandcontract Waterbouw: een harde noot!

Er zijn nu twee onderhandelingsrondes voor de buitenlandovereenkomst geweest. De sfeer is goed, maar de echt harde noten zijn nog niet gekraakt.

Werkgevers hebben een sterke voorkeur voor een langjarige overeenkomst (3 jaar). CNV Vakmensen staat daar niet afwijzend tegenover, maar maakt het afhankelijk van wat er op de onderhandelingstafel komt. En dat is vooralsnog onvoldoende. Wij willen weten wat jouw mening is.
  

In het late voorjaar van dit jaar was er op met name de vloot van Van Oord veel commotie over het nieuwe drankbeleid (waarover later meer). Deze commotie werd door veel leden omgezet in een actieve houding bij het doen van voorstellen voor de vernieuwing van de buitenlandovereenkomst. Niet eerder werd zo massaal gereageerd, ook door werknemers van Boskalis. Onze voorstellen (zie onze website) zijn daar het resultaat van. 

Na twee rondes stelt CNV Vakmensen vast dat er niet genoeg op tafel ligt om over te gaan tot het afsluiten van een akkoord. Op een aantal belangrijke punten is geen resultaat geboekt.

Reisdagen naar projecten

Zo’n belangrijk punt is bijvoorbeeld ons voorstel om reisdagen voor rekening van de werkgevers te laten komen. Steeds vaker is er geen rechtstreekse vlucht meer geboekt en steeds vaker zijn de projecten moeilijker te bereiken. In ons beeld is het niet de werknemer die daar voor moet opdraaien. Wij vinden dat dit een essentieel onderwerp is. Werkgevers hebben laten weten dat voorstellen op dit punt onbespreekbaar zijn.

Pensioen

Nog zo’n belangrijk punt is het pensioen. De opbouw buitenland loopt achter op de opbouw onder de cao. Werkgevers vinden echter het verschil niet groot genoeg en willen er niets aan doen. 
Werkgevers hebben een eerste loonbod gedaan van 3% over 2014, 2% over 2015 en nog eens 2% over 2016. Hierover zal de volgende keer verder gesproken worden.

Dan zijn er nog wel, voorlopig, afspraken gemaakt over kleine ergernissen van onze leden. Dit zijn bijvoorbeeld het doorvoeren van een periodiek of promotie tijdens een uitzendperiode. Ook over het niet ten laste laten komen van (onvrijwillige) ziektekosten in het buitenland van het eigen risico in Nederland.

Biertje

Op 14 oktober heeft de Rechtbank Rotterdam een uitspraak gedaan in een zaak die STENA LINE aanspande tegen haar eigen ondernemingsraad. De ondernemingsraad had namelijk instemming onthouden aan STENA in een wijziging van het alcoholbeleid. STENA wilde wat Van Oord heeft doorgevoerd; een zero tolerance beleid voor alcohol aan boord (voor het personeel). 

STENA wilde dit ondanks het onthouden van toestemming van de ondernemingsraad toch doorvoeren. De rechter heeft dit echter afgewezen. De omstandigheden zijn niet helemaal gelijk. De rechter heeft bijvoorbeeld meegewogen dat een aantal werknemers 5 à 6 maanden achtereen aan boord zijn. Dat vindt hij een te grote inbreuk op het privéleven. We bestuderen de uitspraak.

We horen graag van de werknemers van Van Oord en Boskalis hoe we verder de onderhandelingen in moeten. Dat kan door een mail te sturen naar  j.vanegmond@cnvvakmensen.nl

Joost van Egmond - Districthoofd


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid