Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Waterbouw - Nieuws

Arbocatalogus en cao Waterbouw

Waarom ook al weer een arbocatalogus? Veiligheid en gezondheid zijn al sinds jaar en dag een belangrijk thema in de waterbouw. In 2006 werd de Arbo-wet gewijzigd. Sociale partners zijn sindsdien zelf verantwoordelijk hoe ze de doelen die de Arbo-wet voorschrijft, willen bereiken.

CNV Waterbouw heeft samen met FNV Waterbouw en de Vereniging van Waterbouwers deze taak voortvarend opgepakt. Het resultaat is een omvangrijke arbocatalogus. Misschien wel de beste die er momenteel is.

Onderhoud

Sinds 2007 wordt er gewerkt aan de arbocatalogus. Is de arbocatalogus dan nog niet af? Nee. Naast een aantal risico’s die nog ingevuld moeten worden, is er ook steeds onderhoud nodig. Wet- en regelgeving verandert. “De stand der techniek” staat ook niet stil. De arbocatalogus vraagt daarom continu om onderhoud. Een arbocatalogus die “af” is, staat stil en raakt verouderd. Ook het afgelopen jaar is er dus weer hard gewerkt aan de arbocatalogus. In 2013 heeft het onderwerp RI&E prioriteit gekregen.

De bekendheid van de arbocatalogus laat helaas nog te wensen over. Uit een eerder gehouden onderzoek bleek dat slechts 30% van de ondervraagden de arbocatalogus kende. Van deze 30% gebruikte een beperkt deel de catalogus ook actief. Dit heeft in elk geval geleid tot een nieuwe flyer om de arbocatalogus nog eens onder de aandacht te brengen. Ook wordt er gewerkt aan een vernieuwde website voor de arbocatalogus. Deze moet in de eerste maanden van 2014 online komen.

Wat heb jij er aan?

Nu is de arbozorg wettelijk voornamelijk een taak voor de werkgever. Je hebt als werknemer echter ook je eigen verantwoordelijkheid. De middelen die je werkgever voor veilig werken verstrekt, moet je natuurlijk ook gebruiken. De getroffen maatregelen moet je naleven. De inspectie beboet ook werknemers die de fout ingaan. Nu moet dit niet de belangrijkste reden zijn om veilig en gezond te werken. Het gaat ten slotte allereerst om de veiligheid en gezondheid van jou en je collega’s. In de arbocatalogus staat hoe sociale partners in de waterbouw vinden dat dit het beste kan. Kijk er nog eens in. De arbocatalogus is er namelijk ook voor jou. Zie de flyer en de catalogus op www.waterbouw.nl >>

Cao-onderhandelingen waterbouw staan gepland

Op 4 maart 2014 starten de onderhandelingen voor jullie cao Waterbouw. Na de ‘inleiden beschietingen” zal op 2 april en 16 april 2014 verder worden onderhandeld. De cao-commissie van CNV Vakmensen stelt op basis van een digitale enquête onder de leden de voorstellenbrief vast op 12 april 2014. Wil je daarbij aanwezig zijn? Stuur een mailtje naar Gert-Jan den Besten met je gegevens en telefoonnummer. Wij nemen dan contact met je op.

Gert-Jan den Besten, cao-onderhandelaar

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid