Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Bouw & Infra

Vorstverlet: te koud om te werken?

Val je onder de cao Bouw & Infra (Bouwnijverheid)? Let dan in de winter op de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur is een combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting.

Wanneer hoef je in de bouw niet meer te werken?

 • Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager (het hoeft dus niet perse te vriezen).
 • Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.
 • Als het vriest en er ligt een sneeuwdek op het werkobject of de werkplek, dat niet eenvoudig te verwijderen is.
 • Als het vriest en er is geen winter- of doorwerkkleding beschikbaar.
 • Ben je steigerbouwer? Dan geldt dat je bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager 1,5 uur achter elkaar doorwerkt, afgewisseld met minimaal 15 minuten opwarmpauze.

Overleg met je werkgever

De eerste temperatuurmeting door het KNMI is rond 7:30 uur beschikbaar. Is er sprake van bovenstaande omstandigheden? Dan is er overleg nodig met je uitvoerder of werkgever. Doet zich om 10:30 uur nog steeds een van bovenstaande situaties voor? Dan mag je je werk verlaten en naar huis gaan (in overleg met je werkgever).

Doorbetaling loon

Als je door winterse omstandigheden niet kan werken, moet je werkgever jouw salaris (loon en eventuele prestatietoeslag) gewoon doorbetalen. Ook als er sprake is van een meningsverschil over het stoppen met werken. Duurt de periode dat je niet kan werken langer dan 15 dagen, dan kan jouw werkgever een tijdelijke WW-uitkering voor je aanvragen. Dit gaat niet ten koste van jouw salaris of andere voorwaarden.

Lees alles over de Vorst WW >

CNV Infolijn Vorstverlet

Voldoet jouw werkgever niet aan zijn verplichtingen? Of heb je vragen over de regeling? Bel de CNV Info Vorstlijn via 030 – 75 11 047 (werkdagen 8.00 - 18.00 uur).

Tevreden met de gratis CNV Vorstverlet App?

We horen graag wat je van de app vindt. Plaats een review in Google Play Store of in de App Store van Apple.

 

Vorstverletnorm niet behaald?

 • Bij de eerste meting van 7.30 uur: wacht de meting van 10.30 uur af.
 • Bij de tweede meting van 10.30 uur: omdat de norm niet is behaald moet je vandaag werken.
 •  

   

  Vorstverletnorm behaald: te koud voor buitenwerk

 • Bij de eerste meting van 7.30 uur: neem passende maatregelen en wacht de meting van 10.30 uur af.
 • Bij de tweede meting van 10.30 uur: Omdat de norm is behaald hoef je vandaag volgens artikel 73 van de cao Bouw en Infra niet te werken. Maak hierover goede afspraken met je werkgever. Lees de tips door naar boven te scrollen. Kom je er niet uit? Bel de CNV Info Vorstlijn via 030 – 75 11 047 (werkdagen 8.00 - 18.00 uur).
 •  

  Iedereen naar huis?
  We zijn benieuwd wat jij doet op de bouwplaats als de vorstverletnorm is behaald. Gaat iedereen naar huis, zit je de rest van de dag in de keet of gaat het werk gewoon door?
  Geef snel je reactie op onze community Je Achterban >
   

  Tot maximaal één week de vorstverletnorm terugkijken
  Je kun de gevoelstemperatuur en/ of vorstverletnorm via Technisch Bureau Bouwnijverheid Weerverletbestrijding als archief terugkijken. Wel zo handig als je werkgever achteraf moeilijk doet.