Te koud om te werken - download de Vorstverlet App
Kou in de bouw?
Alles wat je moet weten in 1 app
Bouw & Infra

Vorstverlet: wanneer heb je daar recht op?

Winters weer, het is leuk als je ervan kunt genieten maar werk je in de bouw dan kan het erg lastig zijn. Val je onder de cao Bouw&infra, dan mag je onder bepaalde weersomstandigheden je werk neerleggen. Je hoeft bij sommige winterse omstandigheden niet te werken: je krijgt vorstverlet.

Wanneer leg je het werk neer?

Wanneer heb je recht op vorstverlet?

Overleg met je werkgever

De eerste temperatuurmeting van het KNMI is rond 7:30 uur beschikbaar. Is er sprake van bovenstaande omstandigheden? Dan is er overleg nodig met je uitvoerder of werkgever. Doet zich om 10:30 uur nog steeds een van bovenstaande situaties voor? Dan mag je in overleg met je werkgever je werkplek verlaten.

Doorbetaling loon

Als je door winterse omstandigheden niet kan werken, moet je werkgever jouw salaris (loon en eventuele prestatietoeslag) gewoon doorbetalen. Ook als er sprake is van een meningsverschil over het stoppen met werken. Duurt de periode dat je niet kan werken langer dan 15 dagen, dan kan jouw werkgever een tijdelijke WW-uitkering voor je aanvragen. Dit gaat niet ten koste van jouw salaris of andere voorwaarden.

Lees hier alles over de Vorst WW

Vervangend binnenwerk

Het krijgen van vorstverlet betekent nog niet dat je niet kunt werken. Zo kan jouw werkgever je verplichten vervangend binnenwerk te doen. Het moet natuurlijk dan wel gaan om bouw- en functie gerelateerd werk, zoals onderhoud van materieel, opruimen werkplaats of prefab werkzaamheden.

Steigerbouwers

Ben je steigerbouwer en werk je in de bouw? Dan gelden er andere regels: doorwerken bij een gevoelstemperatuur van -6 graden mag, maar maximaal vier keer een periode van 1,5 uur binnen de gebruikelijke begin- en eindtijden van de werkdag. Je mag ook overgeplaatst worden naar de industriële steigerbouw. Dan gelden voor jou dezelfde regels als voor industriële steigerbouwers. Bijvoorbeeld: een verbod op ontslag in de periode van 1 november tot en met 1 april. Ook moet er een uitgebreider (gratis) kledingpakket worden verstrekt. Onderdeel van dit pakket is thermokleding.

Vorstverlet appDownload de CNV Vorstverlet App

De Vorstverlet App is de ideale app voor jou en je collega's in de bouw. Twijfel je of het te koud is om te werken? Je checkt het direct. De Vorstverlet App is verkrijgbaar in de Google Play Store (Android) en de App Store (iOS):

 

Vorstverlet App Android Vorstverlet App iOS

 

Download de Vorstverlet App voor Android Download de Vorstverlet App voor iOS

Te koud om te werken? Bel de vorstlijn!

Download de vorstkrant

Wel of niet vorstverlet?

  • Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager (het hoeft dus niet per se te vriezen).
  • Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.
  • Als het vriest en er ligt een sneeuwdek op het werkobject of de werkplek, dat niet eenvoudig te verwijderen is.
  • Als het vriest en er is geen winter- of doorwerkkleding beschikbaar.
Download de CNV Vorstverlet App