Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Sluiten
Voorbereidingen in volle gang
Bouwplaats-ID: wat is het idee?
Over enige tijd moet iedereen die op een bouwplaats werkt, zich daar aan- en afmelden met een bouwplaats-ID. Dit geldt niet alleen voor (onder)aannemers en werknemers, maar ook voor uitzendkrachten, zzp’ers en buitenlandse arbeidskrachten.


Lees hier meer over
Bouwnijverheid

Cao Bouwnijverheid

Looptijd: 1 januari 2015 tot en met 31 januari 2017

Als werknemer onder de cao Bouwnijverheid werk je op grote bouwplaatsen, in een huis of gebouw voor onderhoud of renovatie, langs de weg voor aanleg en onderhoud van wegen of langs het water voor het aanleggen en onderhouden van dijken. Je hebt utiliteitsbouw (bouwen van woningen, kantoren, ziekenhuizen) en infra (bouwen van infrastructuur zoals sloten en kanalen). Onder de cao voor de bouwnijverheid zijn per 1 juli 2014 103.369 werknemers werkzaam waarvan 62.891 op de bouwplaats en 40.418 in een UTA functie.

Downloaden

 1. a
 2. b
 3. c
 4. d
 5. e
 6. f
 7. g
 8. h
 9. i
 10. j
 11. k
 12. l
 13. m
 14. n
 15. o
 16. p
 17. q
 18. r
 19. s
 20. t
 21. u
 22. v
 23. w
 24. x
 25. y
 26. z
  1. Geen resultaten gevonden

  1. Bouwvak

   Een werkgever is niet verplicht zich te houden aan het gegeven advies voor de bouwvakvakantie, maar kan in overleg met de werknemers (ondernemingsraad) afwijkende afspraken maken. Deze adviesdata zijn vastgesteld door de werkgeversorganisaties. De werknemer heeft het recht om in de zomer 3 aaneengesloten weken vakantie op te nemen.

   Bekijk hier de adviesdata die zijn vastgesteld voor de bouwvak van 2015
  2. Bouwwijzer

   Bouwwijzer is er voor vakmannen en vakvrouwen in de bouw. Bouwwijzer wil jouw kans op succes bij het vinden van een nieuwe baan vergroten. In de workshops, cursussen en bijeenkomsten van Bouwijzer versterk je je digitale en communicatieve vaardigheden om steviger op de arbeidsmarkt te staan en jezelf beter te kunnen presenteren.

   Lees hier meer over bouwwijzer
  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Functiebeschrijvingen Bouw

   Cao-partijen hebben afgesproken om het huidige loon- en functiegebouw te vervangen. Dat is hard nodig, want sommige beschrijvingen uit de huidige functielijst (bouwplaats) en functiematrix (UTA) zijn al meer dan 30 jaar oud.

   Lees hier de laatste stand van zaken over functiewaardering en loongebouw

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Loontabellen bouwplaatswerknemers

   Bekijk hier de loontabellen voor bouwplaatswerknemers 2015 - 2017 

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Onderhandelingsresultaat nieuwe cao Bouwnijverheid

   Bekijk hier het onderhandelingsresutlaat van de nieuwe cao Bouwnijverheid 2015 - 2017
  1. Pensioen

   Benieuwd naar je pensioen? Lees het op de site van bpfBOUW
  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Uitzendwerk

   Werk je als uitzendkracht in de bouw?

   • De bouw werkt (sinds 2010) alleen met gecertificeerde uitzendbureaus.
   • Er wordt nog onderzocht hoe uitzendkrachten gebruik kunnen maken van de scholings- en loopbaanmaatregelen in de sector.
   • Bonden en werkgevers in de uitzendsector en in de bouw hebben afspraken gemaakt over het pensioen van uitzendkrachten in de bouw.
   Lees hier meer over werken als uitzendkracht
  1. Vereenvoudigde en verkorte versie Cao Bouwnijverheid

   De volledige versie van een cao is vaak moelijk leesbaar door het juridische karakter van de teksten. Niet alleen de regels zijn erin beschreven, maar ook alle uitzonderingen daarop. Bovendien komen er bepalingen in voor, waar de gemiddelde werkgever of werknemer weinig mee te maken heeft.

   Daarom vind je hier de vereenvoudigde versie van de belangrijkste bepalingen uit de twee collectieve arbeidsovereenkomsten voor de bouwnijverheid

  2. Vierdaagse werkweek 55-plus

   Bouwplaats- en uta-werknemers van 55 jaar en ouder hebben de mogelijkheid vier in plaats van vijf dagen per week te gaan werken.

   In de brochure De vierdaagse werkweek 55-plus lees je hoe de vierdaagse werkweek 55-plus in de cao voor de bouwnijverheid is geregeld en hoe je deze regeling in de praktijk kunt invullen. De regeling geldt ook voor uitzendkrachten.

    De tekst is gebaseerd op de cao die geldt van 1 januari tot en met 31 december 2011. Ook de roostervoorbeelden in deze brochure zijn afgestemd op de situatie in 2011.
  3. Vorst WW

   Als werknemer kun je tijdens je werk last hebben van extreme weersomstandigheden. Als je hierdoor niet kunt werken is er mogelijk sprake van onwerkbaar weer. Je werkgever kan dan onder bepaalde voorwaarden voor jou WW aanvragen.

   Lees hier meer over vorst-WW
  4. Vorstverlet

   Val je onder de cao Bouwnijverheid? Let dan in de winter op de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur is een combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting.

   Lees hier wanneer je in de bouw niet meer hoeft te werken
  1. Werf een lid

   Jouw inzet maakt ons sterker. Maak nu je collega's in de bouw lid en word beloond! Als je 3 nieuwe leden aanbrengt, krijg je een BoomBoom 260 bluetooth speaker cadeau.
  2. Werken in de hitte

   Werken in zon en hitte is niet zonder risico's. Als je werkt op de bouwplaats, in de landbouw of op het dak of langs de weg, dan is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Door teveel zon kan je lichaam uitdrogen en heb je bijvoorbeeld meer kans op flauwtes (wat gevaarlijk is tijdens het werk). Op de lange termijn kan teveel zon huidkanker veroorzaken.

   Tips voor werken met warm weer
  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

  1. Geen resultaten gevonden

Je Achterban: online community voor al jouw vragen

Heb je een vraag over jouw werk in de Bouw, de cao of alle andere vragen rondom werk en inkomen? Sinds kort hebben wij voor alle werknemers in de Bouw Je Achterban. Onze online community waar je 24 uur per dag terecht kunt met je vragen. Je kunt ook input geven over wat jij in je cao wilt hebben of een discussie beginnen!

Ga naar Je Achterban >