Vorstverlet: te koud om te werken?

Val je onder de cao Bouw en Infra? Let dan in de winter op de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur is een combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting.

Wanneer hoef je in de bouw niet meer te werken?

  • Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager. Het hoeft dus niet te vriezen.
  • Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.
  • Als het vriest en er ligt een sneeuwdek op het werkobject of de werkplek, dat niet eenvoudig te verwijderen is.
  • Als het vriest en er is geen winter- of doorwerkkleding beschikbaar.
  • Ben je steigerbouwer? Dan geldt dat je bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager 1,5 uur achter elkaar doorwerkt, afgewisseld met minimaal 15 minuten opwarmpauze.

Denk aan je gezondheid

Werken in de kou kan door de lage temperaturen schadelijk zijn voor je gezondheid. Het gaat hier niet alleen om werken in de buitenlucht, ook arbeid in bijvoorbeeld onverwarmde loodsen, koelcellen of zelfs als je te weinig beweegt.

Overleg met je werkgever

De eerste temperatuurmeting door het KNMI is rond 7:00 uur beschikbaar. Is er sprake van bovenstaande omstandigheden? Dan is er overleg nodig met je uitvoerder of werkgever. Doet zich om 9:00 uur nog steeds een van bovenstaande situaties voor? Dan mag je je werk verlaten en naar huis gaan (in overleg met je werkgever).

Doorbetaling loon

Als je door winterse omstandigheden niet kan werken, moet je werkgever jouw salaris (loon en eventuele prestatietoeslag) gewoon doorbetalen. Ook als er sprake is van een meningsverschil over het stoppen met werken. Duurt de periode dat je niet kan werken langer dan 15 dagen, dan kan jouw werkgever een tijdelijke WW-uitkering voor je aanvragen. Dit gaat niet ten koste van jouw salaris of andere voorwaarden.

Lees alles over de Vorst WW >

CNV Infolijn Vorstverlet

Voldoet jouw werkgever niet aan zijn verplichtingen? Of heb je vragen over de regeling? Bel de CNV Info Vorstlijn via 030 – 75 11 047.

Tevreden met de gratis CNV Vorstverlet App?

We horen graag wat je van de app vindt. Plaats een review in Google Play Store of in de App Store van Apple.

Norm niet behaald?

  • Bij de eerste meting van 7.00 uur: wacht de meting van 9.00 uur af.
  • Bij de tweede meting van 9.00 uur: omdat de norm niet is behaald moet je vandaag werken.

Norm behaald?

  • Bij de eerste meting van 7.00 uur: neem passende maatregelen en wacht de meting van 9.00 uur af.
  • Bij de tweede meting van 9.00 uur: Omdat de norm is behaald hoef je vandaag volgens artikel 7.5 van de cao Bouw en Infra niet te werken. Maak hierover goede afspraken met je werkgever. Lees de tips door naar boven te scrollen. Kom je er niet uit? Bel de CNV Info Vorstlijn via 030 – 75 11 047.