Afbeelding Bouw & Infra
Alles over de cao Bouw & Infra
Samen bouwen aan de maat voor morgen
Bouw & Infra (bouwnijverheid)

Vorstverlet

Val je onder de cao Bouw en Infra? Let dan in de winter op de gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur is een combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting.

Wanneer hoef je in de bouw niet meer te werken?

  • Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager (het hoeft dus niet perse te vriezen).
  • Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.
  • Als het vriest en er ligt een sneeuwdek op het werkobject of de werkplek, dat niet eenvoudig te verwijderen is.
  • Als het vriest en er is geen winter- of doorwerkkleding beschikbaar.

Ben je steigerbouwer?

Dan geldt dat je bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager 1,5 uur achter elkaar doorwerkt, afgewisseld met minimaal 15 minuten opwarmpauze.

Download de CNV Vorstverlet App

Vorstverlet app icon

De Vorstverlet App van CNV Vakmensen de ideale app voor jou en je collega’s in de bouw. Twijfel je of het te koud is om te werken? Je checkt het direct en makkelijk. De app is verkrijgbaar in de App Store (iOS) en de Google Play Store (Android): 

iOS: Download de Vorstverlet App >>

Android: Download de Vorstverlet App >>

Overleg met je werkgever

De eerste temperatuurmeting door het KNMI is rond 7:30 uur beschikbaar. Is er sprake van bovenstaande omstandigheden? Dan is er overleg nodig met je uitvoerder of werkgever. Doet zich om 10:30 uur nog steeds een van bovenstaande situaties voor? Dan mag je je werk verlaten en naar huis gaan (in overleg met je werkgever).

Doorbetaling loon

Als je door winterse omstandigheden niet kan werken, moet je werkgever jouw salaris (loon en eventuele prestatietoeslag) gewoon doorbetalen. Ook als er sprake is van een meningsverschil over het stoppen met werken. Duurt de periode dat je niet kan werken langer dan 15 dagen, dan kan jouw werkgever een tijdelijke WW-uitkering voor je aanvragen. Dit gaat niet ten koste van jouw salaris of andere voorwaarden.

Lees alles over de Vorst WW >

CNV Infolijn Vorstverlet

Voldoet jouw werkgever niet aan zijn verplichtingen? Of heb je vragen over de regeling? Bel de CNV Info vorstlijn via 030 – 75 11 047.