Te koud om te werken - download de Vorstverlet App
Kou in de bouw?
Alles wat je moet weten in 1 app

Vorstverlet App voor bouwprofessionals

Werk jij met kou en vorst in de bouw? Winterse omstandigheden gaan gepaard met wettelijke rechten en plichten. Jij wilt dan natuurlijk precies weten waar jij en je collega’s aan toe zijn. Met de gratis en up-to-date Vorstverlet App van CNV Vakmensen heb je alles wat je moet weten met 1 klik paraat. Altijd en overal! 

Voortaan heb je bij kou direct antwoord op vragen als:

 • Hoe werk ik veilig?
 • Hoe koud is het op mijn locatie?
 • Wanneer wordt het werk stilgelegd?
 • Wanneer wordt loon doorbetaald?

Voor wie is de (gratis) app zeer nuttig?

Voor alle bouwprofessionals die vallen onder de cao Bouw & Infra. Denk aan bouwplaatsmedewerkers, steigerbouwers, leidinggevenden op bouwplaatsen, bouwprojectplanners, aannemers etc. De app is 100% gratis voor leden én niet-leden!

Altijd bij de hand - de gratis Vorstverlet App

Wanneer kun je in de bouw stoppen met werken?

Als je volgens de afspraken binnen de cao je werk mag staken door de winterse weersomstandigheden, dan heet dat vorstverlet. Dat geldt:

 • Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager. De combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting bepaalt de gevoelstemperatuur. Het hoeft dus niet te vriezen.
 • Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.
 • Als het vriest en er ligt een sneeuwdek op het werkobject of de werkplek, dat niet eenvoudig te verwijderen is.
 • Als het vriest en er is geen winter- of doorwerkkleding beschikbaar.

Deze voorwaarden tijdens werken in de winter zijn te vinden in artikel 73 cao Bouw en Infra.

Denk aan je gezondheid

Werken in de kou kan door de lage temperaturen schadelijk zijn voor je gezondheid. Het gaat hier niet alleen om werken in de buitenlucht, ook arbeid in bijvoorbeeld onverwarmde loodsen, koelcellen of zelfs als je te weinig beweegt.

Ben je steigerbouwer?

Dan geldt dat je bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager 1,5 uur achter elkaar doorwerkt, afgewisseld met minimaal 15 minuten opwarmpauze.

Handige notificaties, locatie-info & telefonisch advies

De Vorstverlet app is volledig ontworpen om bouwprofessionals bij winterse omstandigheden zo snel mogelijk van de juiste informatie te voorzien, op welk moment en welke locatie dan ook. Bij werken in de kou weet je zo direct wat je moet doen of mag laten.

Wat vinden gebruikers van de Vorstverlet app?

Onze app bestaat al sinds 2012 en wordt elk jaar geoptimaliseerd. CNV heeft geregeld actief contact met leden. Via hen horen wij dat de app positief beoordeeld wordt. Ontdek nu in 2019 zelf waarom.


Download de gratis CNV Vorstverlet App

De gratis Vorstverlet App van CNV Vakmensen is ook in 2019 de ideale app voor jou en je collega’s in de bouw. Twijfel je of het te koud is om te werken? Wil je weten waarmee je rekening moet of kunt houden? De app geeft je direct antwoord, en is verkrijgbaar in de App Store (iOS) en de Google Play Store (Android).
 
Downloaden en installeren gaat eenvoudig. Daarna kom je bij kou nooit meer voor verrassingen te staan. Met recht een app waarop je kunt bouwen!

Vorstverlet app icon
App Store
Download de app in Google Play

 

Veelgestelde vragen rondom vorstverlet in de bouw

 • Wordt mijn loon doorbetaald bij vorstverlet?

  Als je door winterse omstandigheden niet kan werken, moet je werkgever jouw salaris (loon en eventuele prestatietoeslag) gewoon doorbetalen. Ook als er sprake is van een meningsverschil over het stoppen met werken. Duurt de periode waarin je niet kunt werken langer dan 15 dagen, dan kan jouw werkgever een tijdelijke WW-uitkering voor je aanvragen. Dit gaat niet ten koste van jouw salaris of andere voorwaarden.

  Lees alles over de Vorst WW >

 • Wat zijn gevaren van extreme kou?

  Werken met koud weer is niet prettig. Je presteert minder goed en je kunt zelfs pijn krijgen in je vingers of tenen. Maar als je werkt onder extreme kou dan koelt het lichaam af en kan het onderkoeld raken. Ook loop je risico op bevriezing van vingers, tenen, neus en ogen. Op basis van de luchttemperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid, en het inspanningsniveau wordt bepaald hoeveel kleding nodig is om geen risico te lopen. Handschoenen zijn dan vaak noodzakelijk. Dit kan natuurlijk alleen als het werk het toelaat, bijvoorbeeld in de bouw.

 • Mijn werkgever houdt zich niet aan de regels, wat nu?

  Voldoet jouw werkgever niet aan zijn verplichtingen? Of heb je vragen over de vorstverletregeling? Bel via de app makkelijk met onze mensen bij de CNV Info vorstlijn. Zij staan je direct bij met deskundig advies. Je kunt ook zelf bellen: 030 – 75 11 047 .

Download de gratis CNV Vorstverlet App

Alles wat je moet weten over werken met kou en vorst in de bouw. Direct bij de hand in 1 ultieme, betrouwbare app.

 

Download Vorstverlet app iOS

Download Vorstverlet app Android