Te koud om te werken - download de Vorstverlet App
Kou in de bouw?
Alles wat je moet weten in 1 app

Vorstverlet App voor bouwprofessionals

Werk jij met kou en vorst in de bouw? Winterse omstandigheden gaan gepaard met wettelijke rechten en plichten. Jij wilt dan natuurlijk precies weten waar jij en je collega’s aan toe zijn. Met de gratis en up-to-date Vorstverlet App van CNV Vakmensen heb je alles wat je moet weten met 1 klik paraat. Altijd en overal! 

Voortaan heb je bij kou direct antwoord op vragen als:

 • Hoe werk ik veilig?
 • Hoe koud is het op mijn locatie?
 • Wanneer wordt het werk stilgelegd?
 • Wanneer wordt loon doorbetaald?

Voor wie is de (gratis) app zeer nuttig?

Voor alle bouwprofessionals die vallen onder de cao Bouw & Infra. Denk aan bouwplaatsmedewerkers, steigerbouwers, leidinggevenden op bouwplaatsen, bouwprojectplanners, aannemers etc. De app is 100% gratis voor leden én niet-leden!

Wanneer kun je in de bouw stoppen met werken?

Als je volgens de afspraken binnen de cao je werk mag staken door de winterse weersomstandigheden, dan heet dat vorstverlet. Dat geldt:

 • Bij een gevoelstemperatuur van -6 graden Celsius of lager. De combinatie van temperatuur, windsnelheid en windrichting bepaalt de gevoelstemperatuur. Het hoeft dus niet te vriezen. Die gevoelstemperatuur wordt op twee tijdstippen gemeten; om 7.00 uur en om 9.00. De meting van 9.00 uur is doorslaggevend bij het bepalen of je wel of niet naar je werk hoeft, of de bouwplaats mag verlaten. Dit recht heb je ook als je werkgever geen winter-/doorwerkkleding (heeft) verstrekt of als de bouwplaats niet begaanbaar is door een laag sneeuw.
 • Als het vriest en rijwegen of looppaden zijn niet begaanbaar.

Lees ook: Lid 4 van artikel 3 cao onwerkbaar weer.

 

Veelgestelde vragen rondom vorstverlet in de bouw

 • Wordt mijn loon doorbetaald bij vorstverlet?

  Als je door winterse omstandigheden niet kan werken, moet je werkgever jouw salaris (loon en eventuele prestatietoeslag) gewoon doorbetalen. Ook als er sprake is van een meningsverschil over het stoppen met werken. Duurt de periode waarin je niet kunt werken langer dan 15 dagen, dan kan jouw werkgever een tijdelijke WW-uitkering voor je aanvragen. Dit gaat niet ten koste van jouw salaris of andere voorwaarden.

  Lees alles over de Vorst WW >

 • Wat zijn gevaren van extreme kou?

  Werken met koud weer is niet prettig. Je presteert minder goed en je kunt zelfs pijn krijgen in je vingers of tenen. Maar als je werkt onder extreme kou dan koelt het lichaam af en kan het onderkoeld raken. Ook loop je risico op bevriezing van vingers, tenen, neus en ogen. Op basis van de luchttemperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid, en het inspanningsniveau wordt bepaald hoeveel kleding nodig is om geen risico te lopen. Handschoenen zijn dan vaak noodzakelijk. Dit kan natuurlijk alleen als het werk het toelaat, bijvoorbeeld in de bouw.

 • Mijn werkgever houdt zich niet aan de regels, wat nu?

  Voldoet jouw werkgever niet aan zijn verplichtingen? Of heb je vragen over de vorstverletregeling? Bel via de app makkelijk met onze mensen bij de CNV Info vorstlijn. Zij staan je direct bij met deskundig advies. Je kunt ook zelf bellen: 030 – 75 11 047 .

Download de gratis CNV Vorstverlet App

Alles wat je moet weten over werken met kou en vorst in de bouw. Direct bij de hand in 1 ultieme, betrouwbare app.

 

Download Vorstverlet app iOS

Download Vorstverlet app Android