Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Werkgevers bouw blazen cao-overleg bewust op

De onderhandelingen over een bouw-cao zijn vandaag gestrand. De werkgevers zijn op geen enkele manier bereid om een cao voor 2014 af te spreken. Daarmee zetten ze ook het traject voor de noodzakelijke vernieuwing van de bouw-cao op het spel.

De werkgevers houden vast aan een cao 2014 die niets mag kosten.  Sterker nog, iedere loonsverhoging die we zouden afspreken, moeten de werknemers volledig financieren en opbrengen.

Ons idee: eerst een cao voor 2014

Tijdens het vorige cao-overleg, op 5 december, hebben wij aangegeven dat wij eerst een cao voor 2014 willen. Daarna willen wij praten over nieuwbouw van de cao. We willen niet dat deze twee processen door elkaar gaan lopen.

Oog voor problemen in de sector

Wij hebben toen ook aangegeven dat wij oog  hebben voor de problemen in de sector. Daarom willen wij een verantwoorde looneis. We hebben zelfs de bereidheid getoond om hiervoor tijdelijk enkele roostervrije dagen in  te leveren, in combinatie met een loonsverhoging van 2,5 procent. Er moet uiteraard wel voldoende in zitten voor de werknemers. De werkgevers zijn hier op geen enkele manier in tegemoet gekomen. Wat ons betreft waren wij nog niet uitonderhandeld, wij zagen nog mogelijkheden om eruit te komen. Maar volgens de werkgevers waren de verschillen zo groot, dat ze niet te overbrugen waren. Het overleg is daarop afgebroken.

Onbegrijpelijk

Het is onbegrijpelijk en buitengewoon teleurstellend dat de werkgevers hiermee de besprekingen over het nieuwbouwtraject op het spel zetten. Ik ben ervan overtuigd dat de sector een toekomstbestendige cao nodig heeft. Juist door een cao voor 2014 af te spreken, creëren we de mogelijkheid om open en zonder de ballast van cao-onderhandelingen te praten over belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen in de bouw- en infrasector. Die ontwikkelingen vragen om een goede vertaling en verbinding met de cao.  Bijvoorbeeld als het gaat om thema’s als arbeidstijden en mobiliteit.

Volg het nieuws

Kortom, de cao-onderhandelingen zijn zonder resultaat afgebroken. Zodra er ontwikkelingen zijn, hoor je weer van ons. Kijk op: www.cnvvakmensen.nl/caobouw.

Gijs Lokhorst
Onderhandelaar CNV Vakmensen
g.lokhorst@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid