Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Timmerbedrijf HKN-Eemshout failliet

Houtskeletbouwbedrijf HKN-Eemshout uit Heerenveen (30 werknemers) is vanmiddag door de rechtbank in Leeuwarden failliet verklaard. Het faillissement is aangevraagd door CNV Vakmensen, op verzoek van de leden.

"Het komt niet zo vaak voor dat we als vakbond een faillissement aanvragen", zegt Jacqueline Twerda, bestuurder van CNV Vakmensen. "Het heeft iets kroms, de mensen zijn nu allemaal hun baan kwijt. Maar soms is het de enige uitweg om toch nog geld te krijgen en aan alle onzekerheid een eind te maken."  

Nerveus  

De werknemers van HKN-Eemshout leven volgens Twerda al een half jaar in onzekerheid. "Ze kregen bijvoorbeeld 1.000 euro, dan weer een tijd niks, maar nooit het hele salaris. De mensen hadden voortdurend nog geld van hun werkgever tegoed. Als dat lang duurt, word je daar echt nerveus van."  

Loonachterstand  

De loonachterstand liep uiteindelijk op naar 2 maanden, plus vakantiegeld en pensioenpremie. "Het werd ons afgelopen weekend duidelijk dat het niet meer goed ging komen met dit bedrijf. Dan sta je voor een lastige keus. We hebben uiteindelijk, op verzoek van onze leden, zelf het faillissement aangevraagd. Op die manier kunnen de werknemers - via het UWV - toch nog hun achterstallige salaris krijgen. Dan hebben ze in ieder geval iets. Maar het blijft zuur, want intussen staan ze wel op straat."  

Curator

De rechtbank heeft mr. Van de Spek (Trip Advocaten) benoemd als curator om het faillissement af te handelen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid