Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Tegen een Europa van uitbuiting en sociale dumping

Vandaag hebben 300 werknemers succesvol gedemonstreerd in Luxemburg. Dit gebeurde voor de bijeenkomst van de Europese Ministers van tewerkstelling en sociale zaken.

Tijdens de demonstratie waren er werknemers aanwezig uit Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Turkije, België, Spanje en Portugal.

Aanleiding van de actie is de poging van Oost-Europese landen, onder leiding van Polen en Hongarije, om een sociaal Europa tegen te houden. Een coalitie van Oost-Europese landen probeert immers een herziening van de Europese detacheringswet tegen te houden.

Onder grote druk van vakbonden en werknemers, heeft de Europese Commissie – na meer dan 10 jaar stilzitten ! – besloten dat de buitenlandse gedetacheerde werknemers recht hebben op “gelijk loon, voor gelijk werk op dezelfde werkplaats”. De conservatieve populistische regeringen van Polen en Hongarije proberen dit echter te verhinderen. Ze beweren dat hun werknemers hierdoor “niet meer kunnen concurreren met gewone werknemers”.

Situatie onhoudbaar

“Voor ons is de huidige situatie al vele jaren onhoudbaar. Duizenden bouwvakkers verliezen hun baan omdat ze vervangen worden door goedkope buitenlandse werknemers. Deze buitenlandse werknemers worden op hun beurt weer uitgebuit door criminele tussenpersonen en frauderende hoofdaannemers”, aldus Robert Vertenueil, ondervoorzitter van de Europese Bouwbond.

Liina Carr, Confederaal Secretaris van de overkoepelende Europese vakbond (het EVV) voegt eraan toe “dat het ongelooflijk is dat Europa zo weinig doet voor haar werknemers en voortdurend de belangen van de ondernemingen verdedigd. Dit tast de geloofwaardigheid van het Europees project aan”.

Een coalitie van landen bestaande uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Zweden, en Frankrijk steunt het voorstel van de Europese Commissie. Volgens een ingewijde anonieme bron “zal het niet eenvoudig zijn, maar uiteindelijk zal een meerderheid van de lidstaten het voorstel van de Europese Commissie steunen”.

“Helaas is de discussie over de detacheringsrichtlijn maar een tip van de ijsberg en moet binnen Europa nog heel veel veranderen, opdat alle werknemers gelijk behandeld zouden worden! Deze discussie is voor ons zeker geen eindpunt”, aldus Dietmar Schäfers voorzitter van de Europese bond EFBH.

Falende wetgeving

Jaarlijkse worden er in Europa ongeveer 1 mio gedetacheerde werknemers uitgebuit wanneer ze tijdelijk in het buitenland werken. Dit wordt veroorzaakt door falende Europese wetgeving en een uiterst gebrekkige controle en naleving op nationaal niveau. CNV Vakmensen is lid van de EFBH en maakt zich ook sterk op dit terrein samen met andere collega bonden in Europa.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid