Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bouw en Infra (Bouwnijverheid) - Nieuws

Plan van aanpak bouw noodzakelijk

"Ik ben niet verrast, maar wel geschokt. De ellende in de bouw houdt maar niet op", zegt bestuurder Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen. Hij reageert daarmee op het rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

"Volgens het rapport gaan de komende jaren nog 27.000 mensen in de bouw hun baan verliezen, als er nu gaan maatregelen worden getroffen. Sinds de crisis raakten 50.000 bouwvakkers hun baan kwijt. Lokhorst "Het is al vijf óver twaalf, de noodzaak voor een goed doortimmerd plan van bonden, werkgevers en overheid is echt noodzakelijk." 

55-plussers

De bestuurder van CNV Vakmensen is vooral bezorgd over de situatie van 55-plussers. Volgens het EIB is onder hen de werkloosheid het hoogst, namelijk 17 procent. "We mogen het toch niet accepteren dat al die mensen tot aan hun pensioen in de WW zitten. We moeten investeren in scholing en kijken of we hen via regionale transferecentra aan -tijdelijk- werk in andere sectoren kunnen helpen. Als de markt straks weer aantrekt hebben we deze vakmensen namelijk keihard nodig."

Werkgelegenheid 

Lokhorst wijst ook op het feit dat de situatie in de bouw effect heeft op een groot aantal andere sectoren: "De kozijnenmakers, de installateurs, ook in deze sectoren gaan er op grote schaal bedrijven ten onder. Ik wil daarom snel met alle betrokkenen om tafel, de bouw en de toeleveranciers, zodat we gezamenlijk aan oplossingen kunnen werken. Werkgelegenheid staat daarbij wat mij betreft voorop."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid